Under en varslet springflo, natt til fredag 13. august, ble Morild II, Hydra Tidals demonstrasjonsanlegg for tidevannskraft, sjøsatt utenfor Harstad.
Skal bevise
Fra oktober skal tidevannsanlegget etter planen utnytte energien i tidevannet i Gimsøystraumen i Lofoten, og produsere maksimalt 5 GWh.
Det tilsvarer forbruket til 250 husstander.
– Det er mye hav-, kyst- og tidevannsstrømmer utenfor kysten av Norge. Vi tror det er mulig å høste betydelige mengder ren energi fra disse og Morild II skal bevise dette, forteller Eivind Nydal, administrerende direktør i Hydra Tidal til Teknisk Ukeblad.
Flere tidevannskraftverk
Ifølge Nydal er Morild det eneste flytende tidevannskraftverket i verden per i dag.
- Morild II senkes ned i vannet til det bare er åtte og en halv meter fra vannflate til antennemast. Det gir enheten større grad av mobilitet, lettere vedlikehold og fordeler når det kommer til utplassering og flytting, sier Nydal.
Hydra Tidal er imidlertid ikke alene om å lansere nye tidevannskraftverk i år.
Flere kraftverk
Tidevannskraftverket AK1000 befinner seg nå i Invergordon i Scotland, hvor det nå klargjøres for nedsenkning til sjøbunnen og tilkobling til nettet ved European Marine Energy Centre ved Orkenøyene senere i sommer.
AK1000 er utviklet av Atlantis Resources Corporation, og har en kapasitet på 1 MW.
Tidevannskraftverket har en 18 meter lang rotor-diameter, veier 130 tonn og er 22,5 meter høy.
Til sammenligning har Morild II en kapasitet på 1,5 MW fordelt på fire turbiner og tilsammen 23 meter i rotordiameter.
Slepes ut
De kommende ukene skal Morild II testes og klargjøres i havnebassenget, før enheten senkes nesten helt ned under vann og slepes ut til Gimsøystraumen.
– I månedsskiftet august, september slepes prototypen fra Harstad til Lofoten før den ankres opp i Gimsøystraumen. I løpet av september skal den produsere strøm. Vi har en avtale om prøvedrift i to år, men vi regner med at de første månedene gir oss de første og mest interessante svarene. Til påske neste år, vet vi mye om hvordan dette går, sier Nydal.
Hele Lofoten
Tanken er at en forbedret utgave av Morild II i framtiden skal plasseres ut i den mye kraftigere Moskstraumen i Lofoten.
Der mener Nydal at tidevannsanlegget i framtiden kan produsere nok strøm til å dekke forbruket til hele Lofoten på 360 GWh.
I dag produseres rundt 50 GWh i Lofoten, resten importeres fra fastlandet.
Forbedringer
– Energipotensialet er nok til å dekke hele Lofoten, kanskje det dobbelte også. Vi ser for oss at vi de neste tre årene jobber med å utvikle enheten, før vi kaster oss ut i den mer potensielle biten etter det, sier Nydal, som er sikker på at de erfaringene de får med prototypen vil gi grunnlag for forbedringer.
Enova har støttet prototypen med 23 millioner kroner.