En av IT-bransjens store pionerer var i Oslo mandag 23. februar for å holde foredrag for om fri programvare i regi av Universitetet i Oslo.
Richard Stallman er mannen som tidlig på 80-tallet startet Free Software Foundation for å støtte utbredelsen av fri programvare, eller friprog som det gjerne forkortes i Norge.
Det vil si programvare der alle får tilgangen til kildekoden, og som alle fritt kan distribuere videre til hvem som helst.
Linux
Det mest kjente friprog-prosjektet er operativsystemet Linux, eller GNU/Linux som Stallman krever at alle skal kalle det, ettersom det var han som startet prosjektet GNU for å lage dette operativsystemet i 1983.
Linux-navnet kommer fra kjernen i operativsystemet som ble utviklet av finske Linus Torvalds, men Stallman mener det er feil å kalle hele systemet for Linux og litt humoristisk sier han det slik: "There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels."
Slåss mot Microsoft
Stallman kjemper for å bli kvitt proprietær programvare, det vil si programvare der kildekoden holdes hemmelig og der kundene betaler en lisens for å bruke programmet.
Det gjelder for eksempel Microsofts Windows og Office, Apple iTunes, forretningssystemene til SAP og store deler av dagens programvaremarkedet.
– Vårt mål er å frigjøre cyberspace, sier Richard Stallman.
Han mener at programvarebransjen låser kundene sine, og at det er uetisk å ikke la brukere og kunder dele programvaren.
– Fri programvare er programvare som er distribuert på en etisk måte. Proprietær programvare distribueres på en uetisk måte, sier Richard Stallman.
Les også: Advarer mot e-valg
Tilleggstjenester
Det betyr ikke at han er imot kommersiell programvareutvikling, men han mener at pengene bør tjenes på andre måter, for eksempel ved å selge tilleggstjenester.
For mange høres det veldig radikalt ut, og det er en utbredt skepsis blant svært mange i IT-bransjen om det er mulig å gjøre dette på en bærekraftig måte, men store aktører som blant annet IBM har tjent gode penger på dette.
I Norge har konsulentselskaper som for eksempel Redpill Linpro, eZ, Freecode og Conduct gjort det godt ved å satse på fri programvare, og programvareselskapet eZ Systems har blitt store internasjonalt ved å selge vedlikeholdsavtaler rundt sine programmer.
– Hvis du har et valg mellom å utvikle proprietær programvare eller ikke gjøre det, så bør du velge å ikke gjøre det, sier Stallman.
Liker ikke open source
Fullt så bombastisk er ikke resten av miljøet rundt fri programvare, og for ikke å skremme bort bedrifter som var skeptiske valgte deler av friprog-miljøet å gå for begrepet åpen kildekode ("open source") istedenfor.
I praksis er det akkurat det samme, men Stallman nekter å ha noe med det å gjøre fordi han sterkt misliker at frihetsprinsippene legges tilside.
På spørsmål fra Teknisk Ukeblad etter foredraget, forteller Stallman at han er glad for at det norske Friprogsenteret valgte å standardisere på å bruke uttrykket "fri programvare", fremfor "åpen kildekode" som også var mye brukt før senteret ble opprettet.
– Jeg er glad for det, fordi det står for frihet, sier Stallman.
Ondskap
Navnet skaper imidlertid problemer, og Friprogsenterets leder Heidi Arnesen Austlid må alltid forklare at det er fri som i frihet, og at det ikke er det samme som gratis. Stallman mener det er på sin plass ta seg tid til en runde på dette.
Selv om Stallman og resten av friprogmiljøet har holdt på siden begynnelsen av 80-tallet, er det først de siste årene at fri programvare har tatt av for fullt.
– Den generelle situasjonen er mye bedre enn for ti år siden. Vi har fått mye bedre grafiske systemer, vi har mange flere brukere og vi ser nå en reell kamp mellom fri og proprietær programvare, sier Stallman.
Han vil imidlertid ikke spå hva som skjer med fri programvare de neste ti årene, men gjør det klart at kampen mot proprietær programvare fortsetter.
– Jeg mener at proprietær programvare er ondt, sier Stallman.