IT

Vil gjøre videoredigering billig og superenkelt via nettskyen

Norske WeVideo har ambisjoner om å bli størst på videoredigering.

Se så enkelt: Etter litt rask redigering på Macen kunne Erik Ræstad i WeVideo hente opp telefonen og spille av det ferdige resultatet.
Se så enkelt: Etter litt rask redigering på Macen kunne Erik Ræstad i WeVideo hente opp telefonen og spille av det ferdige resultatet. Bilde: WeVideo
21. mars 2013 - 19:44

Norske WeVideo vil bli størst på videoredigering. Ikke av den vanlige typen på PC, men i nettskyen.

De vil gjøre videoredigering så enkelt at alle kan gjøre det uansett hva slags dings de bruker.

Norsk i Silicon Valley

Om det er en PC, Mac eller smartmobil skal det å sette sammen en video med proffkvalitet være noen få tastetrykk.

Snart kommer en egen versjon for nettbrett.

Selv om teknologien som brukes i WeVideo er utviklet på Helsfyr i Oslo, og hvor fremdeles en del av selskapet er ligger, er hovedkontoret i Palo Alto midt i Silicon Valley.

Det må til for å få den posisjonen de sikter mot.

Les også: Sikrer bedre video på mobilen

Superenkelt: I den enkleste redigeringsmodusen handler det bare om å plassere ulike videoklipp i riktig rekkefølge på tidslinjen.
Superenkelt: I den enkleste redigeringsmodusen handler det bare om å plassere ulike videoklipp i riktig rekkefølge på tidslinjen.

Nettskybasert

De færreste har en datamaskin som kan redigere video veldig effektivt. Slikt krever stor prosessorkapasitet, i tillegg til at det trengs masse lagringsplass.

– Bruk av nettskyen løser begge problemer. Her er det plass nok og vi kan sette inn tilstrekkelig med prosessorkraft. Det eneste brukerne trenger å gjøre, er å laste opp videoklippene. I dag kan selv mobiltelefoner filme i full HD-oppløsning, og slikt blir det gigabyte av, sier daglig leder i WeVideo i EMEA, Erik Ræstad.

Når videoklippene er lastet opp får brukerne lavoppløselige videoklipp tilbake, og de er enkle å jobbe med selv på mobiltelefoner.

Når jobben er gjort i redigeringsprogrammet sendes redigeringsinformasjonen tilbake og så produseres den høyoppløselige versjonen i nettskyen.

– Vi bruker Amazon som nettskyleverandør, og de kan dette med lagring og prosessering. En jobb som før tok en time på min kraftige Mac går nå unna på fem minutter. Brukere som har filene i for eksempel Dropbox trenger ikke hente dem ned for å sende dem til WeVideo. Siden alt er nettskybasert kan vi også overføre filer mellom lagre i nettskyen, sier han.

Les også: Forskere spår pikselens død

Nedkjempet hindre

Ifølge Ræstad har WeVideo nedkjempet monstrene tid, kostnad og kompleksitet som holder redigering av video tilbake.

Programvaren kjører direkte i en nettleser eller i en app på en mobiltelefon. Og tjenesten er billig i bruk. Som så mye på nettet er det enkleste tilbudet gratis. Uten å betale noe får brukerne 5 GB lagringsplass og prosessering av 15 minutter video i måneden.

Da kan man også invitere fem andre inn i prosjektet. Håpet er at brukerne skal bli så hektet at de vil betale litt.

Neste trinn for personlig bruk er 4,99 dollar i måneden med en time redigert video i 720p-oppløsning og helt opp til dyrere løsninger for bedrifter som trenger mer plass, høyere oppløsning og flere deltakere.

Tema: For å gøre det enkelt for brukerne kan de velge ferdiglagde tema til videoen de lager. Da får de automatisk effekter, overganger, musikk og annet som hører med.
Tema: For å gøre det enkelt for brukerne kan de velge ferdiglagde tema til videoen de lager. Da får de automatisk effekter, overganger, musikk og annet som hører med.

Tre trinn

WeVideo har laget en løsning som starter i det svært lette hjørnet med en enkel tidslinje. De som har litt mer erfaring kan velge mer avansert redigering i to trinn.

Den mest avanserte versjonen har verktøy for fargejusteringer, finkontroll, tekst i lag, videoeffekter, flerkanalslyd og annet man forventer å finne i profesjonelle verktøy som kan koste atskillige tusenlapper.

Brukere som ikke har peiling på slik redigering trenger ikke gjøre annet enn å trekke klippene sammen på en tidslinje og klikke på en temaknapp. Så får de et forslag til en ferdig videofil med overganger, effekter og musikk.

Les også: Slik velger Google en norsk IT-mygg

Samarbeid med de store

I mai samarbeidet WeVideo med selskapet Marvel om den nye Avengers-filmen.

Folk fikk tilgang til en masse klipp og oppgaven var å lage en trailer. I løpet av fire dager hadde folk produsert over 2000 filmer.

Selskapet har snart en million brukere, men ønsker seg flere. Selv om de har en populær og avansert løsning tror de at andre kommer inn på det samme markedet.

– Vi har ingen konkurrenter som gjør det samme som oss i dag, men det kommer neppe til å vare. Jeg tror nok Google pønsker på noe. Det vi må gjøre er å holde farten oppe. Vi har et forsprang og kompetanse, og det må vi utnytte. I fjor fikk vi 19 millioner dollar fra et amerikansk ventureselskap, så vi har de midlene vi trenger for å holde oss i teten, sier Ræstad.

Les også:

Nå blir det bedre lyd i mobilen

Nå skal mobiler med dårlige antenner avsløres

Ny brikke gir 4G overalt  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.