– Å "skille" NTH ut igjen fra NTNU for å lage et eget energiuniversitet er bare et råd. Jeg er ikke opptatt av organiseringsformen. Det viktigste er at Norges ingeniørkompetanse på petroleum og energi er blant det beste i verden. Vi bør rendyrke energifagene, bygge broer mellom de beste miljøene og skape et energiuniversitet i verdensklasse. Men våre universiteter er ikke engang blant de 200 beste i verden, sier lederen for Alarga, Dilek Ayhan.
Les også: Norske universiteter dårligst i Norden
Hun sier at Norge profilerer seg for lite i utlandet. Det skal også mye til for at utenlandske toppstudenter ønsker seg til Norge:
– Vi klarer ikke å være spisse på hva vi er gode på, i stedet er vi altfor generelle. Hvis vi hadde fokusert på å bygge opp et universitet med fokus på det brede spekteret av energifagene, ville vi tiltrukket oss de beste forskerne og studentene fra hele verden, sier Ayhan.
Les også:
– Bruk oljepenger på utdanning
Her er studentenes drømmejobber
Bygge opp energiuniversitet
Gjennom å bygge opp forskningsmiljøene i et energiuniversitet vil det ifølge Ayhan vært lettere å trekke inn næringslivet.
– Privat sektor vil høyst sansynlig også være mer interessert i å investere penger hvis de ser konkret hva de går til, sier Ayhan.
Hun har stor tro på Norge som en sentral aktør og hub for talenter som ønsker å gjøre karriere innenfor det globale energimarkedet.
På konferansen Oslo Global Mobility Forum i dag, skal hun ha et foredrag sammen med tidligere leder i Microsoft, og nå rådgiver og styremedlem, Silvija Seres. Tema er hvordan Norge kan bli mer sexy for utenlandske arbeidsgivere. Selskapet Alarga, som Ayhan leder, hjelper selskaper og organisasjoner med å tiltrekke, beholde og videreutvikle interkulturelt talent.
Ayhan: – De dyktigste drar sin vei
BI-rektoren: – Norske studenter bør internasjonaliseres
Bør være mer enn energi
– Hadde energiutfordringene handlet utelukkende om teknologi, ville det kanskje gått an å skape et eget energiuniversitet. Men energiproblemet handler i like stor grad om juridiske, økonomiske, etiske og politiske spørsmål, sier Anders Elverhøi.
Han er forskningsdekan ved Universitet i Oslo, og professor i miljø, hydrologi og naturkatastrofer.
– Vi trenger ikke bare teknologiutvikling når det gjelder energi, men også utvikling av et kreativt mangfold mellom ulike fagdisipliner, sier Elverhøi.
Les også:
Unge vil jobbe med fornybar energi
Sivilingeniør-studentene får i snitt 1,67 jobbtilbud
De vil hjelpe norsk teknologi ut i verden
Her lønner utdanningen seg mest