Høyre vil ha gasskraftverk i Møre og Romsdal, uten krav om full CO2-rensing fra dag én. Partiet vil også justere verneplanen for vassdrag for å øke produksjonen ved Rauma Energi.
Krever løsninger
Stortingsrepresentant Elisabeth Røbekk Nørve fra Møre og Romsdal, som representerer Høyre i næringskomiteen, krever at regjeringen kommer med både kortsiktige og langsiktige løsninger på kraftproblemet i Midt-Norge.
Hun sier dagens mangelfulle kraftforsyning skaper uakseptabelt høye priser for både næringsliv og privathusholdninger. Fiskerinæringen bruker ikke frysekapasiteten fullt ut fordi kraftprisene er ekstreme, og det midt i en periode med fantastisk sildefiske.
– Jeg får daglig telefoner fra bedrifter som må redusere virksomheten på grunn av strømprisene. Næringslivet i Møre og Romsdal taper i konkurransen på markedene. Dette er rett og slett håpløst, sier Røbekk Nørve til NTB.
Frp fornøyd
Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen er glad for Høyres forslag og mener at partiet kommer Frp i møte.
– Høyre har gjort en kuvending og inntar en pragmatisk holdning til gasskraftverk. Det hilser vi velkommen. Utsiktene til at Høyre og Frp kan finne sammen blir bedre, sier Solvik-Olsen.
Han mener småkraft og vindkraft er og blir ubetydelig supplementer, og at gasskraft er det eneste som monner i en region der tungindustri står for 75 prosent av det kontinuerlige forbruket.
Røbekk Nørve ber regjeringen åpne for at Industrikraft Møre kan starte byggingen av et gasskraftverk i Elnesvågen i Fræna kommune, uten at det kreves full fangst og lagring fra første virkedag.
Solvik-Olsen er enig i dette forslaget.
– Fræna ligger geografisk midt i den regionen som rammes av kraftsvikt og vil kunne bygges ut ganske raskt. Kraftverket ligger et steinkast fra ilandføringen til Ormen Lange-gassen, og infrastrukturen er enkel å få på plass. Fræna er også Frps førstevalg, sier Solvik-Olsen.
Står på sitt
Kraftsituasjonen i Midt-Norge ble drøftet under en interpellasjonsdebatt i Stortinget senest forrige torsdag, men opposisjonspartiene fikk ingen indikasjoner fra olje- og energiminister Terje Riis Johansen (Sp) om at regjeringen vil fravike sitt krav om nullutslipp.
– Krisen ble bagatellisert av energiministeren. Jeg ble nærmest kalt en ekstremist da jeg kritiserte regjeringen for handlingslammelse, sier Røbekk Nørve.
Statssekretær Robin Kåss i Olje- og energidepartementet gjentar at regjeringen ikke vil lempe på rensekravene. Han legger til at dagens ekstreme priser skyldes en kombinasjon av kaldt, tørt vær, redusert svensk eksport til nettet og generelt svært høye priser i det nordiske området.
Vedlikehold og andre hendelser ved svenske kjernekraftverk har gitt betydelig mindre strømeksport, men dette vil bedre seg i løpet av vinteren, ifølge de opplysninger departementet har fått fra Sverige.
– Vi satser dessuten stort på å bygge opp andre typer kraft, samt styrke nettet til og fra utlandet, sir Kåss til NTB.
Soria Moria
Røbekk Nørve mener at CO2-kravet kan settes til side når kraftsituasjonen er såpass dramatisk som den er i Midt-Norge.
– Vi kan ta gassen i land i Møre og Romsdal og produsere kortreist kraft til beste for regionen. Da vil det ikke bli aktuelt å fyre opp de to mobile gasskraftverkene som er rene miljøbomber. Og vi slipper å sende gassen fra Ormen Lange til Storbritannia, for så å kjøpe kraft fra utlandet som kanskje har påført klimaet mye CO2 under produksjon. Det er nisseluepolitikk, sier Høyres næringspolitiker.
Hun mener regjeringen stiller særnorske krav til gasskraft. De bidrar til at strøm fra gass blir for dyr og at prosjekter ikke kan realiseres på grunn av økonomisk usikkerhet. Solvik-Olsen er helt enig i dette resonnementet, og vil også fjerne særnorske rensekrav. (©NTB)