KONGSBERG: Dagens høye oljepriser, klimautfordringer og ønsket om å være mindre avhengig av politisk ustabile forhold i Midtøsten, har medført at industrigiganten Lockheed Martin har gravd fram planer om bruk av sjøtemperaturen for å framspille elektrisk energi.
– Vi har stor tro på bruk av energi fra havet for å generere elektrisk kraft. Vi har derfor tatt fram de planene vi hadde fra 1973 under oljekrisen, for å utvikle systemer som kan generere kraft fra havet, sier Ted Gunnar Johnson, direktør for nye energier i Lockheed Martin.
Omvendt kjøleskap
Prosjektet Lockheed Martin dro ut av skuffen var det termiske kraftverket OTEC, Ocean Thermal Energy Conversion.
Nå planlegger de å bygge et 10 MW pilotanlegg ved Hawaii for å teste ut denne teknologien.
Selve konseptet er enkelt. Varmen fra overflatevannet overføres til en væske, ammoniakk, via en varmeveksler. Denne kjølevæsken pumpes under trykk til en turbin hvor energien omdannes til mekanisk energi som driver en generator.
Deretter føres væsken til en varmeveksler som står dypere i vannsøylen for kjøling, for det igjen pumpes tilbake til oppvarming.
– Dette fungerer på samme måte som i et kjøleskap, bortsett fra at varmen som genereres brukes til å framstille elektrisk energi, sier Johnson.
Vil til Cuba
Hele kraftverket plasseres på en halvt nedsenkbar rigg.
– Vi ønsker å samarbeide med norske selskaper som kan konstruere, bygge og drive slike rigger, sier Johnson.
Han ser ikke bort fra at dette kan inngå i framtidige gjenkjøpsavtaler.
– Disse kraftverkene kan stå i alle tempererte soner. Et av områdene vi studerer er Cuba, sier han.
Hydrogen
Johnson mener at det bør være mulig å kunne utnytte denne teknologien til å framstille hydrogen med bruk av elektrolyse fra sjøvann på disse plattformene i det framtidige hydrogensamfunnet.
– Havet er et konstant lager av energi. Totalt er det energi tilvarende mer enn 250 milliarder fat olje lagret i havet. Dette vil vi utnytte en liten del av, sier Johnson.