Det franske selskapet DCNS har presentert et nytt konsept for små og mellomstore undersjøiske kjernekraftverk.
Kraftverkene, som har fått navnet Flexblue, kan få en kapasitet på opp til 250 MW.
Ubåt-konstruksjon
Tanken er å plassere kjernekraftverkene på havbunnen få kilometer fra kysten, tett opp til kystnære byer eller kraftkrevende industri.
DCNS har blant annet produsert ubåter på oppdrag fra den franske marinen i mange tiår, og Flexblue-konseptet minner nettopp om undervannsfartøyet.
Kjernekraftverket er formet som en 100 meter lang sylinder, med en diameter på 12-15 meter.
Mini-kjernekraft
På innsiden av sylinderen plasseres en liten kjernekraftreaktor, dampgenerator, turbiner og en generator som kan produsere mellom 50 - 250 MW.
Til sammenligning har et gjennomsnittlig kjernekraftverk i dag en kapasitet på mellom 600 og 1200 MW.
Tre selskap
DCNS har forsket på teknologien i to år, og nå har både Electricité de France og Areva har meldt sin interesse, melder selskapet i en pressemelding.
De tre selskapene skal nå starte et to år langt utviklingsløp, og Areva-TA og DCNS er allerede i gang med å lage små reaktorer til bruk i den franske marinen.
Mange utfordringer
Det venter en rekke problemstillinger for utviklerne, blant annet knyttet til tekniske og produksjonsmessige løsninger, markedspotensial og konkurransefortrinn i forhold til annen energiproduksjon.
Ikke minst må selskapene finne ut om sikkerheten ved anleggene kan bli god nok, selv om DCNS bedyrer at undervannskraftverkene skal møte de samme sikkerhetskravene som landbaserte kjernekraftverk.
Russland bygger nå
Ifølge World Nuclear News er Russland allerede i gang med å bygge et offshore kjernekraftverk som skal forsyne Vilyuchinsk i Øst-Russland.
To små reaktorer skal monteres på en undervannsenhet og festes til fartøyet Akademik Lomonosov. Kraftverket skal ha en kapasitet på 65 MW.
Byggearbeidet pågår i St. Petersburg.
Andre nasjoner, som USA og Japan jobber også med å utvikle små og mellomstore kjernekraftverk, men disse skal plasseres på tørr grund.