IT

Vil ha klagenemnd for fildeling

Fildeling. Piratvirksomhet. Rettighetshavere. Platebransjen. Musikkbransjen. Filmbransjen. Klagenemnd.
Fildeling. Piratvirksomhet. Rettighetshavere. Platebransjen. Musikkbransjen. Filmbransjen. Klagenemnd. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen, Dag Yngve Dahle
29. juli 2008 - 08:00

Nyheten kommer i kjølvannet av EU-kommisjonen forslag om å gi nettleverandørene ansvaret for ulovlig deling av musikk og film.

Det vil i praksis bety at Telenor, Tele2 og andre nettleverandører må nekte fildelende kunder å surfe på Internett.

En god løsning, sa kulturminister Trond Giske til Dagsrevyen i forrige uke.

Er kritisk

- Vi synes utestenging er en fryktelig dårlig løsning. Å gjøre nettleverandørene til trafikkpoliti på nettet, setter rettssystemet til side, sier Hans Marius Graasvold, fungerende underdirektør for digital hos Forbrukerrådet, til TU.no.

Forbrukerrådet er krystallklare på at ulovlig fildeling bør få konsekvenser for synderne. Men straffen må stå i forhold til forbrytelsen.

- EU-forslaget vil i stor grad ramme uskyldige. Nettilgang i våre dager er et nødvendighetsgode. Foreldre må ha tilgang til nett for å sjekke lekseplanen til guttungen, betale regningene, laste ned dokumenter fra NAV og så videre. Et slikt inngrep vil sjelden stå i forhold til det påståtte lovbruddet, sier han.

Vil ikke avsløre fildelere

Mulig lovhjemmel

Arbeidet med den nye nemnda er i en startfase, og ingenting er foreløpig spikret. Men etter planen skal nemnda realiseres etter modell fra Internett-etisk råd / Nettnemnda, som eksisterte for noen år siden.

- Hvilken reell makt får en slik nemnd?

- Vi håper at nemnda får så stor makt som mulig. I utgangspunktet vil den jo ikke ha makt som en vanlig domstol, men det kan jo hende man etter hvert vil søke om å få lovhjemlet den, slik at avgjørelsene kan få en form for rettskraftig virkning. Vi vurderer mange løsninger, helt fra en med bare rådgivende funksjon, til en med langt større myndighet, sier Graasvold.

Ber om bøter

Avgjørelsene i enkelte andre nemnder, for eksempel Bankklagenemnda, blir ofte oversett av bransjens aktører. Ett av problemene er mangel på reelle sanksjonsmuligheter.

Graasvold mener bøter er mest rettferdig.

- Lovbryterne slutter ofte så fort de blir gjort oppmerksomme på at det de gjør, er galt. Jeg tror at man rett og slett må si ifra, og det synet deler også mange av rettighetshaverne. Bøter er det man har brukt i 99 prosent av tilfellene, og det har fungert godt. Det svir godt for en sekstenåring å få en slik smekk på fingrene, sier han.

Gransker ulovlig piratjakt

Tredjepart

Torgeir Waterhouse, prosjektleder i IKT-Norge, mener behovet for en slik nemnd er stort.

- Nemnda skal være en uavhengig tredjepart, en kanal der tvister om fildeling kan løses utenom rettssystemet. Forbrukertvistutvalget er et eksempel på en nemnd som fungerer omtrent på denne måten i dag, sier han.

Han understreker at nemnda skal etablere en dialog som også inkluderer rettighetshaverne, altså musikk- og filmbransjen.

- Slik kan vi komme frem til løsninger alle kan leve med, slik at nettleverandørene (ISP-ene) ikke havner i en situasjon der de må stenge egne kunder ute fra Internett, sier Waterhouse.

Vil ikke ha angiveri mot internettkunder

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.