ARKIVNYHETER

Vil ha klimafond

Anders J. Steensen
5. nov. 2010 - 18:44

- Skal vi få de innenlandske utslippsreduksjonene som Stortinget ønsker, er det nødvendig med et teknologi- og klimafond som kan finansiere moderniseringen av industrien, sier Stein Lier-Hansen, adm. dir. i Norsk Industri til Klassekampen.



Zero er enig

Bakgrunnen for at utspillet gjentas i dag er den siste tidens diskusjoner mellom den skjermede handelssektoren, ved HSH, og de bedriftene som Norsk Industri representerer er sterkt eksponert for internasjonalt konkurranse. – Det hjelper ikke CO2-regnskapet om industrien flytter ut, sier også Einar Håndlykken, leder av Zero til samme avis. Zero støtter industri-sjefen, og mener som ham at staten bør øremerke CO 2-avgiften til et klimatilpasningsfond.



Frykter utflagging

Til grunn for Norsk Industris og Zeros stilling til dette er den åpenbare faren for såkalt karbonlekkasje. Det vil si at industrivarer det er stor internasjonal etterspørsel etter, og som i dag produseres på basis av norsk vannkraft, flagger ut til land og regioner utenfor EUs kvotehandelsregime, og således bidrar til å øke de globale utslippene.



Trenge milliarder

Norsk Industri mener to milliarder kroner er det industrien vil behøve til slik omstilling, og at pengene bør tas fra statens inntekter fra CO 2-avgiften. – Vi må ha like konkurransevilkår på tvers av landegrenser. Derfor må vi gjøre som EU, få på plass virkemidler som hindrer karbonlekkasje, sier Lier-Hansen.



De ulønnsomme tiltak som gjenstår

Norsk Industri mener et klimatilpasningsfond vil kunne utløse store kutt i CO 2-utslippene man ellers ikke ville fått. Det er fordi industrien allerede har foretatt store investeringer og kuttet i utslipp som følge av det, men at det nå gjenstår mange økonomisk ulønnsomme tiltak, selv innenfor et nytt kvotesystem som vi ser komme. Ytterligere kutt er derfor betinget av særlige virkemidler og stimuli.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Må følge EU

Energidirektør Johan Chr. Hovland i Elkem setter sin lit til at politikerne i Norge følger EU, og fjerner den indirekte CO2-avgiften ligger ligger i vannkraften. I dag er vannkraft priset som kraft i Europa, hvor CO2 kvoteprisen er en del av kraftprisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.