Selskap som etablerer vindkraft i et lokalsamfunn bør betale en konsesjonsavgift i takt med økende lønnsomhet, mener Iver Nordseth, leder i Landssammenslutningen for norske vindkraftkommuner (LNVK).
Dette vil ikke hindre vindkraftutbygging, men derimot virke stikk motsatt, mener han.
Bingosystem
– Får vi dette i lovs form, blir det ingen diskusjon. Da vet hver enkelt kommune og utbygger hva de skal forholde seg til, og vil altså forhindre det bingosystemet vi har i dag, sier Nordseth i en pressemelding.
Bakgrunnen for utspillet er blant annet lokal motstand mot Skardsøya vindpark i Aure kommune i Møre og Romsdal.
Lokal konflikt
Aure kommune er i forhandlinger med SAE Vind om kompensasjon dersom de får konsesjon fra NVE.
Rådmannen i Aure mener en avtale må sikre engangskompensasjon i tillegg til en fast årlig kompensasjon, basert på volum og pris på produsert kraft, ifølge Tidens Krav.
SAE Vind mener dette blir for dyrt og strider med selskapets retningslinjer, ifølge avisen.
Naturlig kompensasjon
– Vindkraftproduksjonen er bruk av lokalsamfunnets ressurser for å skaffe fornybar energi til storsamfunnet, og medfører betydelige naturinngrep og beslagleggelse av arealer. Derfor er det rimelig at berørte lokalsamfunn som stiller sin natur til disposisjon får en andel av de verdiene utbyggingene skaper. SAE Vind og andre selskaper ser dessverre ikke ut til å bry seg om dette, sier Nordseth, og presiserer at han ønsker gode vindkraftprosjekt velkommen.
LNVK støtter kommunene Aure, Hitra og Hemne som har gått sammen om å kreve mer kompensasjon fra SAE Vind.
Kan bli vanskelig
Landssammenslutningen trekker fram at det i dag ikke eksisterer rettighetsbaserte ordninger som gir vindkraftkommuner kompensasjon og andeler av den framtidige fortjenesten.
Dersom det ikke blir etablert et nytt lønnsomhetsbasert skatteregime, tror Nordseth at det vil bli vanskelig å få tildelt konsesjoner for vindkraft i framtiden.
Norsk vindkraftforening, Norwea, mener det er selvsagt at det bør være attraktivt for kommuner å ønske vindkraft velkommen.
Får mye allerede
- Mye blir allerede liggende igjen i form av ringvirkninger, eiendomsskatt eller tilsvarende kompensasjon, sier direktør Øistein Schmidt Galaaen, og viser til en ny utredning fra Ask Rådgivning som har sett på lokale og regionale ringvirkninger av vindkraftetableringen.
Utredningen konkluderer med flere fordeler for norsk økonomi ved utbygging av vindkraft:
- Den norske andelen av verdisskapningen ved bygging av vindkraftverk utgjør 21-26 prosent av de totale utbyggingskostnadene, på tross av at hovedleveransen, selve vindturbinene, blir importert fra utlandet.
- Lokal andel av verdiskapningen varierer betydelig, i fra 10 prosent til 58 prosent i de fem undersøkte vindkraftprosjektene. Forskjeller i kompetansenivå og lokal kapasitet, spesielt innen bygg- og anleggsbransjen, er årsaken til forskjellene.
- Den norske verdiskapningen er langt høyere når vindparken er i drift, enn i byggefasen. Godt over halvparten av verdiskapningen er norsk, og halvparten av dette igjen dreier seg om verdier som skapes lokalt. Eksempler er eiendomsskatt, sysselsetting i den aktuelle vindparken og leveranser av varer og tjenester til kraftverket.
Men Norwea er ikke uten videre enig i at vindkraftkommuner bør få de samme vilkårene som vannkraftkommuner.
Vil ikke sidestille
- Kanskje er tiden moden for å tenke gjennom forutsigbarheten i skatteregimet for vindkraft på ny, men vi kan ikke uten videre overføre skatteregimet fra tradisjonell vannkraftproduksjon til vindkraft. Både inntjening og kostnadsbilde er annerledes, sier Galaaen.
Avviser rapport
Ordfører i Hitra kommune, Ole L. Haugen, mener rapporten Norwea lener seg på minner mer om et bestillingsverk enn en verdiskapningsanalyse.
- Analysen tar overhodet ikke med verdiskapning som knytter seg til produksjon og salg av strøm når vindparken er i drift. Påstanden om at verdiskapningen er høyere når vindparken er i drift, og at mye av disse verdiene skapes lokalt, blir dermed fullstendig fordreid og meningsløs, mener ordføreren.