BYGG

Vil ha passivhus inn i undervisningen

SPRER KUNNSKAP: Guro Hauge og Lavenergiprogrammet vil ha økt fokus på passivhus hele veien fra grunnutdanning via høyere utdanning og til etterutdanning.
SPRER KUNNSKAP: Guro Hauge og Lavenergiprogrammet vil ha økt fokus på passivhus hele veien fra grunnutdanning via høyere utdanning og til etterutdanning. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
21. jan. 2011 - 17:02
Vis mer

Guro Hauge, daglig leder i Lavenergiprogrammet vil ha økt fokus på de kompetanseproblemene byggenæringen står overfor når passivhus blir vanlig. Hun håper at et undervisningsopplegg kan være klart til neste skoleår starter over sommeren.

– Vi får se, Nå skal vi først utarbeide en skikkelig beskrivelse, men jeg opplever at det er både ønske og vilje til å få det til hos de forskjellige aktørene.

Byggenæringens organisasjoner er orientert om arbeidet, men foreløpig ikke med i forberedelsene.

– Når opplegget er mer konkretisert ønsker vi å få dem med.

Behovet er der, Byggenæringens Landsforening tok dissens da Arnstadutvalget foreslo å gjøre passivhusstandard til krav allerede fra 2015. Den viktigste begrunnelsen var da at kompetansen ikke var god nok.

Les også: – Passivhus blir standardhus

Positiv

Undervisningsetaten i Oslo kommune er positive til å ta passivhus inn i undervisningen. Etter et første møte med Lavenergiprogrammet har Utdanningsetaten blitt med i en arbeidsgruppe som skal utvikle ideen videre til et konkret prosjekt.

– Hvis dette blir konkretisert og vi får en finansiering på plass er det absolutt realistisk at dette kan bli tatt i bruk allerede i kommende skoleår, sier Lars Juterud, avdelingsdirektør i Utdanningsetaten.

– En del av disse byggemetodene har til nå ikke vært mye i bruk i Norge. Vår oppgave er å sette elevene og lærlingene i stand til å bygge konstruksjoner som andre utvikler.

Les også: Trenger kjøleanlegg i lavenergihus

BYGGEFELT: På Mortensrud i Oslo er det første store feltet med passivhus under bygging. 17 eneboliger skal det bli. OBOS

Etterutdanning

Også de som er i arbeid skal få sin dose kurs, hvis det går som Lavenergiprogrammet vil.

– Vi starter forberedelsene nå på nyåret, vi skal se på innholdet og hvordan vi best skal tilpasse kursene de forskjellige yrkesgruppene i byggenæringen, sier Hauge.

Hun forteller at en av utfordringene er å se hvor mye de kan presse inn på kortest mulig tid, uten at det går ut over kvaliteten.

– Vi må ta hensyn til at mange bedrifter ikke har anledning til å gi slipp på ansatte i særlig lang tid for å gå på kurs.

Les også: – Passivhus er teknologisk overmot

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Der er hun helt på linje med BNL som i et brev til Kommunal og Regionaldepartementet om den kommende stortingsmeldingen om bygningspolitikk selv tar opp problemet. I brevet skriver BNL: "Små bedrifter har forståelig nok spesielle utfordringer med å avsette tid til medarbeidernes systematiske kompetanseutvikling. En annen årsak er at særlig de mindre håndverksbedriftene tradisjonelt har vært lite orientert mot mer teoretisk kunnskap som grunnlag for fagutøvelsen."

I det samme brevet skriver BNL at kompetanseløft er "tvingende nødvendig" og at kunnskap om blant annet passivhus i dag overhodet ikke dekkes i utdanningen av fagarbeidere.

Mer om passivhus:

Første sykehus med passivhusstandard

Aktive for passive hus

– Passivhus får ikke fukt og sopp

Dagslys fra innsiden

Dissens om passivhus

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.