TRONDHEIM: I dag la olje– og energiminister Ola Borten Moe ned grunnsteinen for Statoils nye forskningssenter på Rotvoll i Trondheim.
Økt utvinning
Det nye forskningssenteret vil spille en viktig rolle for videreutvikling av egen kompetanse, og er en sentral brikke for å nå Statoils nylig definerte ambisjon om å øke gjennomsnittlig utvinningsgrad på norsk sokkel fra 50% til 60%.
Konsernsjef Helge Lund har stor tro på at det nye forskningssenteret vil gi stor uttelling både for Statoil og for Norge, og mener at det største feltet på norsk sokkel er økt utvinning.
Statoil er i dag verdensledende på økt utvinning, men Lund ønsker ikke at dette skal være en hvilepute for Statoil.
Les også: Her gjør Statoil noe ingen andre har gjort før
Større forståelse
Statoil fokuserer mest på økt utvinning i forbindelse med boring og brønn, samt immobil olje.
Statoils forskningsdirektør Lars Høier mener at økt utvinning er like viktig som leting etter nye oljereservoar, og økt utvinning av norske oljefelt krever mer teknologiutvikling og økt forståelse av feltene.
– Dette gjelder ting som feltenes geologi og strømningsegenskaper. Når man starter utbygging av nye oljefelt er det også essensielt å integrere en plan for økt utvinning allerede fra dag èn, sier Høier.
Dette gir utfordringer for alle oljeselskap på sokkelen.
Les også: Statoil tredobler arktisk forskning
Injeksjon
En av metodene Høier har stor tro på er lavsalinitet vanninjeksjon, en metode hvor man trekker ut en del av saltet fra vanlig sjøvann.
Dette er en metode for økt utvinning som nå prøves ut på Heidrun.
En annen metode Høier tror vil gi avkastning er divergering, hvor man tillegger vannet fortykningsmidler for å gi en annen type strømning i reservoarene, og slik kan vaske ut mer av oljen i reservoaret.
Denne metoden prøves nå ut på Gullfaks. Av de 250 ansatte under Høiers ledelse arbeider omtrent halvparten med økt utvinning til daglig, og forskning på økt utvinning utgjør per i dag halvparten av Statoils totale forskningsbudsjett på 2,8 milliarder norske kroner.
CT-skanner
Det mest sentrale verktøyet i senteret blir en industriell CT-skanner, som har hundre ganger høyere oppløsning enn en medisinsk skanner.
Den gjør det mulig å analysere kjerneprøver ned på porenivå, selv om de er like tette som baderomsflis.
Forskningssenteret vil også få en egen avdeling som skal jobbe med ukonvensjonelle ressurser som skifergass og oljesand, der Statoil er tungt inne i henholdsvis USA og Canada.
Les også:
Statoil vil installere 4D-seismikk på Grane
Ingeniørmangel kan dempe subseaveksten
Statoil sliter med oljesandmålene
Ingen finner mer olje og gass enn Norge