Ormen Lange har et kraftforbruk på 160-170 MW, og all strømmen kommer fra én enkelt 420 kV-linje. Det gir risiko for “betydelig avbrudsstid”, skriver Statnett i et brev til Shell.
Statnett har derfor et “sterkt ønske” om å gjennomføre en test for å finne ut om reservekraftverket rent teknisk kan benyttes som backup ved et langvarig strømbrudd.
Ifølge den opprinnelige konsesjonen kan reservegasskraftverket på Nyhamna kun brukes hvis det er stor risiko for strømrasjonering. Selv ved et langvarig strømbrudd er det ifølge konsesjonen ikke anledning til å starte opp reservekraftverket for å sikre gasseksporten til Storbritannia over Langeled.
Les også: Vil teste reserve for Ormen Lange
– Akseptabel risiko
Det er ikke Shell som har tatt initiativ til testingen.
– Vi er i utgangspunktet positive til at Statnett på selvstendig grunnlag ønsker å prøve ut dette. Vi har hele veien vært positive til tiltak som vil sikre stabil og nok strømforsyning til regionen, uttaler kommunikasjonssjef Kitty Eide i Shell til Teknisk Ukeblad.
– Når det er sagt, er dagens tekniske løsninger for strømforsyning tilfredsstillende, og risikoen forbundet med ensidig forsyning er akseptabel, ifølge Eide.
Hun viser til at spørsmålet er vurdert både av Hydro som utbyggingsoperatør og av Shell som driftsoperatør. SINTEF har også gjort en studie som kommer til samme konklusjon.
Les også: Silika-virvar på Ormen Lange
– Snikutvidelse av konsesjonen
Naturvernforbundet er kritisk til Statnetts initiativ.
– Jeg ser ingen grunn til at reservegasskraftverket skal kunne brukes som reserve for Ormen Lange, og da er det ingen grunn til at de skal teste det ut heller, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.
– Dette er en snikutvidelse av kraftverkets bruksområde. Det fører til økt forurensning, sier Haltbrekken.
– Men det vil jo være snakk om svært få timer anlegget vil brukes som backup?
– Ja, men det blir fort andre ting Statnett kan se dukker opp som disse kraftverkene kan brukes til. Dette er en måte for Statnett å dekke de enorme kostnadene de har hatt for å kjøpe reservekraftverkene, sier Haltbrekken.
–Hva bør Statnett da eventuelt gjøre?
– Det må være Shell sitt ansvar. Det er litt rart at Statnett er så bekymret på Shell sine vegne, når ikke Shell selv er bekymret. Når ble det Statnetts oppgave å sikre gasseksporten til England, spør Haltbrekken.
Les også: Ormen-stans ga prishopp
Vil ha fornybar kraft
Miljøstiftelsen Zero er også kritisk til testplanene.
– Med det fornybare energisystemet vi har i Norge, og den muligheten vi har for økt fornybarproduksjon, bør vi ikke trenge fossil kraftproduksjon uten CO2-fangst, verken permanent eller som backup, sier Marius Gjerset i Zero.
Han er kritisk til å gasskraftverket på Nyhamna kan få et nytt bruksområde.
– Nå kommer snart det grønne sertifikatsystemet som endelig vil gi lønnsomhet i fornybare energiprosjekter. Men det vil ta litt tid. Da blir det helt feil å investere penger for at resrevekraftverket på Nyhamna kan brukes mer. Det bør heller investeres penger som kan gi backupforsyning med fornybar kraft, sier Gjerset.
Les også:
Ikke uten konsesjon
Statnetts driftsdirektør for Nord- og Midt-Norge, Alf Selmer Olaussen, har understreket at det kun er snakk om en ren teknisk test for å få klarhet i hva anlegget kan yte og hvordan det fungerer. Statnett trenger ikke konsesjon for testkjøringen, men vil selvsagt trenge konsesjon hvis anlegget skulle tas i bruk som backup, understreker han.
Statnett ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentar til kritikken fra Naturvernforbundet og Zero.