Torsdag krevde fagforbundet Industri Energi at energi- og miljømyndighetene setter seg ned og utreder årsaken til og konsekvensene av de lave nivåene i Norges vannmagasin.
Årsaken er frykt for skadevirkninger på biologisk mangfold og økosystemene, samt kraftsituasjonen generelt.
Les saken: Bekymret for ekstremt lave vannmagasin
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier nå at de ikke trenger en slik utredning.
– Er kartlagt før
NVE mener effekten som lav fyllingsgrad i magasinene har på biologisk mangfold ble kartlagt da kraftverkene ble konsekvensutredet i forbindelse med konsesjonsarbeidet.
– NVEs biologer er blant landets fremste eksperter på biologi og økosystemer knyttet til vann og vassdrag. Biologisk mangfold og dammenes påvirkning på økosystemene rundt magasinene er blant de saker vi vurderer i vår konsesjonsbehandling. Da tar vi naturligvis også hensyn til eventuelle belastninger som laveste regulerte vannstand i magasinene kan få på miljøet lokalt, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Svenungsen.
Har oversikt
I NVEs totalvurdering av kraftverkene og deres aktiviteter er det lagt til grunn at man av og til, når kraftsituasjonen tilsier det, tapper magasinene langt ned.
Direktoratet mener de også har god oversikt over årsakene til den lave fyllingsgraden i norske vannmagasin.
– Årsakene til dagens situasjon er godt analysert allerede. NVE gjennomfører ukentlige analyser av kraftsituasjonen. Dagens rekordlave nivå i vannmagasinene skyldes i korte trekk en tørr og kald høst og vinter. Også i fjor var det lite snø. Med andre ord uvanlig lite tilsig av vann og høyt forbruk av elektrisk kraft.
Under 25 prosent
Direktoratet for naturforvaltning vil ikke kommentere kravet fra Industri Energi.
Hver uke i vinter har fyllingsgraden i norske vannmagasin gått ned med mellom to og tre prosent, i de kaldeste ukene enda mer.
Den samlede fyllingsgraden i norske magasiner er nå under 25 prosent.
Fyllingsgraden har aldri vært under 18 prosent.