En av årets mest oppsiktsvekkende TED-taler ble holdt av kjemiprofessor Lee Cronin fra University of Glasgow.
– Med en 3D-printer bør det være mulig å lage et hvilket som helst organisk molekyl, sa Cronin ifølge avisen The Guardian.
Ideen til Cronin går ut på å bygge om en 3D-printer til et slags universelt kjemisett som kan lage sine egne medikamenter.
Ifølge TED-blog ønsker Cronin å bygge en printer som kan bruke nedlastet programvare til å lage et molekyl, akkurat som 3D-printere i dag kan bruke nedlastet programvare til å lage ting.
Les også: Skal bekjempe malaria med dataspill
Prototype
– Forskere kommer til meg og sier at de er flinke til å tenke utenfor boksen, og da tenker jeg at det i så fall er snakk om en ganske liten boks, sa Cronin.
Cronin og hans team skal ha klart å lage en primitiv prototype for en printer som de håper skal kunne programmeres til å lage grunnleggenede kjemiske reaksjoner for å produsere ulike molekyler.
Ifølge The Guardian, som har besøkt Cronins lab og sett printeren, dreier det seg om en modifiesert variant av en 3D-printer fra Fab@Home Project, som koster omkring 11300 kroner.
– Nato interessert
Selv om Cronin påpeker at prosjektet fortsatt er på science-fiction-stadiet, mener han det er sannsynlig at medikamenter fra 3D-printere i fremtiden vil revolusjonere legemiddelindustrien.
Foruten å snakke med legemiddelprodusenter, har Cronin vært i kontakt med Nato-generaler som ønsker den ultimate førstehjelpskofferten.
I første omgang ser Cronin for seg å lage enkle legemidler som ibuprofen i sin 3D-printer, eller bærbare «chemputer».
Publisert i Nature
Cronin kaller printprosjektet sitt «en billig, automatisert og rekonfigurerbar oppdagelsesplattform». I Glasgow disponerer han store forskningsmidler og leder et team på 45 forskere, som primært jobber med å lage komplekse molekyler.
I fjor var Cronin medforfatter av artikkelen Integrated 3D-printed reactionware for chemical synthesis and analysis, publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Nature Chemistry.
Les også:
Curiosity-teknologi ble testet på Svalbard