OLJE OG GASS

Vil opprette islandsk Petoro

Regjeringen vurderer oljeutvinning fra Island.

15. mai 2012 - 13:15

Petoro Iceland AS blir navnet på norske Petoros datterselskap, og selskapet skal ivareta de forretningsmessige oppgavene på vegne av den norske staten.

Island utlyste sin andre konsesjonsrunde den 3. oktober i fjor, etter en relativt mislykket runde året før. Kun to selskaper søkte på lisenser, og begge endte opp med å trekke søknaden sin.

Avtale om samarbeid

I den nylig utlyste konsesjonsrunden er det blant annet utlyst et antall blokker i den sydlige delen av samarbeidsområdet mellom Norge og Island.

Den 22. oktober 1981 inngikk nemlig Norge og Island en avtale om samarbeid om kontinentalsokkelen mellom Island og Jan Mayen. Avtalen innebærer at Island skal ha adgang til å delta med en andel på 25 prosent i norsk område, og Norge skal ha tilsvarende andel i samarbeidsområdet som ligger på islandsk sokkel.

Les også:

Økt tro på Jan Mayen-olje

Økt aktivitet i nordområdene 

Baseres på lønnsomhet

Oljedirektoratet har nå fått tilgang til søknadene som er sendt til islandske myndigheter, og skal vurdere hvorvidt Norge ønsker å bruke sine rettigheter i lisensrundet.

– Departementets anbefaling om norsk deltakelse vil i hovedsak være basert på vurderinger av lønnsomhet og ressurspotensial, skriver OED i revidert nasjonalbudsjett.

Utenlandsk filial

Planene er klare for hvordan staten skal forvalte inntektene fra islandsk petroleumsvirksomhet. Petoro Iceland skal opprettes så snart norske myndigheter har vurdert hvorvidt de skal delta i konsesjonsrunden.

Det skal videre registreres en utenlandsk filial av Petoro Iceland AS på Island. Dette selskapet skal være rettighetshaver og deltaker i aktuelle interessentskap på islandsk sokkel.

Les også:

Norges oljeressurser eser ut

Petoro fornøyd med riggeierskap 

Trapper opp Jan Mayen

Eksperter har tidligere advart Norge mot å ikke følge Islands åpningsprosess. Oljeanalytiker Hans Henrik Ramm har tidligere sagt at dersom ikke Norge kommer i mål med undersøkelser og Island går videre med feltutbygging, kan det ende opp med å drenere eventuelle reservoarer på islandsk side.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Regjeringen har også lagt opp til å trappe opp åpningsprosessen i havområdene rundt Jan Mayen, som inngår i avtalen med Island.

Øker bevilgning

Regjeringen har foreslått 160 millioner kroner i økt bevilgning til geologisk kartlegging i nordområdene. Pengene skal fordeles mellom geologisk kartlegging i Barentshavet nordøst og ved Jan Mayen, hvorav 100 millioner kroner går til Jan Mayen.

Men som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, er det få oljeselskaper som er interessert i å flytte sine petroleumsaktiviteter til Jan Mayen.

Petoro: – 2011 var et jubelår

Ola Borten Moe: – EU-regelverket skal ikke gjelde i Norge

Jens Stoltenberg: – De som hevdet at det hastet med oljeleting i Lofoten tok feil

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.