Den nye organisasjonen skal ha med bedrifter som tenker utvikling og forbedring. Det var på Bygg- og Miljødagen på NTNU Petter Eiken, administrerende direktør i Skanska, først lanserte ideen om en ny organisasjon der "de med ambisjoner" i henholdsvis EBA og RIF går sammen.
KOMMENTAR:
Foreldet struktur
– Jeg har vært i byggenæringen i over 30 år og forretningsmekanismene har endret seg mye. Men organisasjonsstrukturen har dype røtter mye lenger tilbake i tid og representerer i mye større grad hvordan byggenæringen har vært enn hvordan den vil bli, sier Petter Eiken, som også er nestleder i styret i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA).
Eiken peker på at BNL består av mange organisasjoner med åpenbare særinteresser.
– Det er den ene utfordringen. Langs samme akse har vi utfordringen at de som setter dagsordenen veldig ofte er de mest forsiktige. Det ligger i naturen til en interesseorganisasjon at de mest forsiktige ofte representerer majoriteten og da blir det de som vinner.
Eiken trekker frem en rekke forhold byggenæringen må gripe fatt i, som energi, miljø og infrastruktur.
– Så har vi lønnssystemene til håndverkerne, de er basert på snart 100 år gamle strukturer. Slike saker løses ikke av konservative interesseorganisasjoner.
Les også: BNL kan bli endret
Ikke lettskremt
– Jeg synes ikke det er skremmende tanker Petter Eiken gir uttrykk for. Det er et tema som har vært luftet mellom noen aktører også tidligere. Men vi må ta hensyn til at det er bransjemessige forskjeller mellom entreprenørene og rådgiverne og jeg tror vi bare må innse at begge foreningene, EBA og RIF, har sin misjon, sier John Nyheim, før han fortsetter:
– De overordnete utfordringene som Petter tar til orde for å løse, tror jeg er viktige. En del utvalgte entreprenører og utvalgte rådgivere bør gå inn i en dialog. Diskusjonen får vise om det er grunnlag for en ny paraplyorganisasjon. De store linjene har vi felles interesse av å fronte sammen, men vi må respektere forskjellene.
Ingen patentløsning
– Hvis vi så langt er organisert etter posisjon i verdikjeden så kan vi kanskje prøve å se om vi kunne samle virksomheter som kunne utvikle byggenæringen, sier Eiken.
– På hvilken måte?
– Ved å skape en byggenæring som er i stand til å ta tak i de samfunnsutfordringene vi har. Ta passivhus som eksempel. Der er deler av byggenæringen fryktelig forsiktige.
Løst i fisken
Eiken mener en annerledes sammensatt interesseorganisasjon kan komme med ideer til å gjennomføre prosjekter både raskere og billigere.
– Er en form for utvidet samarbeid mellom deler av EBA og deler av RIF nok, eller ser du for deg en helt ny organisasjon?
– Jeg tror ikke samarbeid er tilstrekkelig. Gitt den usikkerheten som har oppstått i BNL er det naturlig å diskutere problemstillingen med kolleger. Jeg tror vi trenger en ny organisasjon, sier Eiken.
John Nyheim erklærer seg enig.
– Det er også et poeng at vi har fått en del store entreprenører og en del store rådgivere. Vi må se om vi kan finne en felles plattform. Jeg er enig med Petter Eiken i at å begrense dette til samarbeid kan bli litt løst i fisken. Diskusjonen som vi nå starter vil vise om det er grunnlag for noe, sier Nyheim.
Forlater EBA og RIF
Medaljens bakside er enda en organisasjon.
– Jeg tror vi har for mange organisasjoner, og bør snarere legge ned eller fusjonere enn lage nye. I lys av dette håper jeg ikke dette blir mer komplisert og med dobbeltmedlemskap. Fragmenteringen gjør det i dag krevende å utvikle tydelige meninger.
Det betyr at om Petter Eikens idé slår gjennom så vil Skanska forlate EBA og Norconsult forlate RIF. Nyheim åpner døren for flere aktører enn kun entreprenører og rådgivere.
– For meg er det også et tankekors at vi i noen sammenhenger har felles interesse med store oppdragsgivere. Om vi finner sammen, oppdragsgivere, rådgivere og entreprenører kan vi finne på mye sammen, avslutter Nyheim.