INDUSTRI

Vil selge droner til politiet

Prox Dynamics åpner for sivilt salg. Etterspørselen er stor.

Her ses PD-100 PRS fra Prox Dynamics i lufta. Nå vil selskapet utvikle et dronesystem for sivilie myndigheter.
Her ses PD-100 PRS fra Prox Dynamics i lufta. Nå vil selskapet utvikle et dronesystem for sivilie myndigheter. Bilde: Prox Dynamics
2. des. 2012 - 20:40

I fjor vant Prox Dynamics AS en kontrakt med det britiske forsvaret om levering av RPS (Remotely Piloted Aircraft)-systemet PD-100 Black Hornet, og tidligere i år ble de første militære systemene levert.

Sivil drone

Selskapet var også nominert til Årets Ingeniørbragd for sin 16 gram lille spiondrone.

I forbindelse med Teknologirådets møte om droner i sivil sikkerhet og beredskap i Oslo torsdag, sa prosjektansvarlig Dag Henning Paulsen at firmaet nå ønsker å åpne for salg av en modifisert utgave av systemet til sivile myndigheter.

– Vi har hele tiden hatt en plan om å lage et produkt for det sivile markedet, og utviklingen av en drone til sivilt bruk vil starte i løpet av 2013. Dette systemet vil bli en forenklet utgave av det militære, ha mindre kapasitet på sensorsiden, og dermed være billigere å anskaffe.

Les også: Norge vurderer disse ubåtprodusentene

Rask utvikling

Prox Dynamics brukte cirka tre år på å skape det militære produktet, hvorav mye av tiden gikk til teknologi- og konseptutvikling.

Fordi bedriften nå har et grunnlag for videre utvikling, vil det gå raskere å få klart et sivilt system.

– Planen er å gjennomføre tester på et produserbart system innen utgangen av 2013, og vi tror vi vil ha dette tilgjengelig på markedet i 2014. Allerede har vi fått mange forespørsler fra sivile organisasjoner fra hele verden.

Les også: Her smeller Norges nye supervåpen

Underlagt norsk våpeneksportlov

Salg av det sivile produktet vil imidlertid, lik det militære, være underlagt norsk våpeneksportlov.

Prox Dynamics må derfor søke om godkjenning fra norske myndigheter før de kan gjennomføre et eventuelt salg til utenlandske sivile interessenter.

Dermed vil salg av produktet til land med begrenset politisk transparens, som for eksempel Kina, være utelukket.

Paulsen presiserer også at firmaet vil bruke en selvpålagt salgsbegrensning, hvor de kun kommer til å selge til sivile myndighetsorganer, som for eksempel politi og brannvern.

Les også: Hele Europa ser deg

Personvernshensyn

– Vi vil ikke selge systemet til privat personer, organisasjoner eller til media. Dette er først og fremst fordi vi av personvernhensyn ikke ønsker en spredning av systemet. Vi ønsker ikke at vårt system skal brukes til ulovlig overvåkning eller annen uberettiget informasjonsanskaffelse, sier Paulsen.

Prox Dynamics vil også vurdere å starte utleie av system, eller salg av tjenester, dersom det er snakk om bruk av systemet i forbindelse med temporære prosjekter.

– Dersom for eksempel tollvesenet ønsker å vurdere om vårt system er egnet for grensekontroll, vil vi kunne stille med utleie av våre systemer. Vi vil også vurdere salg av tjenester til kjente, seriøse ikke-myndighetsorganer, som for eksempel Røde Kors.

 

Les også: Dette skal beskytte Europa mot mikrobølgevåpen

Politiet en mulig kunde

Det mest nærliggende markedet er imidlertid politiet.

Politiet har allerede egne helikoptertjenester, og er derfor den sivile organisasjonen som er mest moden for å ta imot et ubemannet flysystem. Det vil være en større overgang for brannvern å ta systemet i bruk.

– Kostnaden er også en sentral faktor, da bruk av systemet må gi en nytteeffekt som veier opp for kostnader ved anskaffelse, avslutter Paulsen.

Les også:

Se Natos Awacs-fly på tokt

Svenskene vil ha ubemannet kampfly  

Ser ut som små fiskeskøyter på radaren

Norsk UAV brukes i Afghanistan  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.