IT

Ville ha blitt nedlagt uten oppkjøp

Trond Heggelund
4. feb. 2008 - 07:07
Vis mer

Høy komepatsne og flinke folk er ikke nok til å lykkes ute i den stor verden.

- Både Trolltech og Fast har dyktige IT-folk som har laget glitrende gode tekniske løsninger og systemer. Men de har slitt med å komme ut på markedet samt å få de virkelig store kundene på kroken. Det er bare å studere omsetningen og resultatet til disse to norske selskapene, så skjønner du raskt at det ikke ville vært liv laga for dem uten langsiktige støttespillere og eiere, sier Nordens fremste IT-analytiker, Leif-Olof Wallin, til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Har ikke "mistet" dem

Wallin, som jobber for IT-analysebyrået Gartner i Sverige, sier teknologi-Norge ikke bør gråte over å ha ”mistet” Trolltech og Fast til verdens to desidert største selskaper innen henholdsvis PC-programvare og mobiltelefoner.

- Oppkjøpene er en anerkjennelse av at Norge er veldig langt fremme innen Linux-utvikling og søketeknologi. Det bør dere være stolte av. Nokias oppkjøp av Trolltech er dessuten svært gledelig for utviklingen av bedre og fri programvare og applikasjoner også til mobiltelefoner. Jeg tror ikke Nokia vil forsøke seg med egne PC-er som de prøvde seg med Internett Tablet PC 1810, men de vil kanskje heller gå for mindre internett-dingser, sier han.

Konkurransehemmende

- Men jeg forstår at ikke alle av Trolltechs 5 000 kunder og Nokias mange mobilkonkurrenter ikke er overlykkelige over at verden største mobilprodusent har kjøpt Trolltech. Ingen vil si det høyt, men oppkjøpet kan være konkurransehemmende, men det er for tidlig å spå hva Nokia vil gjøre med Trolltechs teknologier og om Nokia kommer til å bruke dette først på sine egne telefoner før de frigir det til konkurrenter, sier Gartner-analytikeren.

Nokias forsknings- og utviklingsdirektør, Lee Williams, vil ikke fortelle noe om dette til Teknisk Ukeblad. På mandagens pressekonferanse sa derimot daglig leder Eirik Chambe-Eng i Trolltech at Nokia har sagt at det skal være "business as usal" for dem etter oppkjøpet og de etter planen vil tilby Qt og Qtopia til de som vil ha dette.

Liten og forvirret aktør

- De som har mest grunn til å være misfornøyd med Trolltech-oppkjøpet er Motorola. De har blitt en liten og forvirret aktør i mobilbransjen. For noen år siden solgte de seg ut av Symbian-konsortiet (som nå er eid 47,9 prosent av Nokia).

Motorola ville i stedet satse på blant annet Linux-plattformen fra Trolltech og senere også fra Androids fra Google. Nå opplever de at de blir avhengig av hva konkurrenten Nokia utvikler av Linux-teknologi fra Trolltech. Det kan ikke være noen god følelse, sier Wallin.





Opera kan også bli solgt

Han tror at nettleserselskapet Opera Software kan være neste norske teknologiselskap som selges til store utenlandske interesser.

- Opera bør være meget interessant for en rekke store internasjonale aktører i IT-bransjen. Ikke minst de som jobber mot Microsoft imperium, sier Wallin.

Den anerkjente IT-analytikeren sier at Opera til tross for gode tekniske løsninger har slitt med inntjeningen og resultatene, og de dermed i løpet av noen år kan bli nødt til å selge selskapet for å komme seg et skritt videre opp i det internasjonale markedet.

Joker-Google

Jokeren i dette spillet kan være mastodonten Google, som ved et mulig oppkjøp av Opera Software ville kunne slå kloa i det mange testere mener er verdens beste og sikreste nettlesere for henholdsvis PC og mobil.

Dermed ville Google kunne hale innpå Microsoft, som har jobbet febrilsk i det siste med utbedring av egen mobilplattform (i konkurranse med Symbian, Nokia og til dels også Trolltech) og søkemotorteknologi (som styrkes ved oppkjøpet av Fast).

Ingen i Google vil kommentere dette overfor Teknisk Ukeblad. De sier at de konsekvent ikke kommenter ”hypotetiske spørsmål” eller eventuelle oppkjøp.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.