KRAFT

Vindkraft uten vinger

TORNADO: Energytower lover 40 % energiutnyttelse og svært enkelt vedlikehold.
TORNADO: Energytower lover 40 % energiutnyttelse og svært enkelt vedlikehold. Bilde: Energytower
Stein Jarle Olsen
13. juni 2007 - 13:32

Det har vært mye snakk om vindkraft de siste par årene, og Teknisk Ukeblad skrev nylig om italienerne som mente de kunne revolusjonere vindkraftproduksjonen med sine kite-drager.

Neste idé går ut på å herme etter naturens egne fenomener, med det svenske firmaet Energytowers tornadokraftverk.

Temperaturøkning

Teknikken baserer seg på at trykk og friksjon inne i "energitårnet" skaper temperaturøkning i lufta, og skaper dermed en kraftig oppadgående luftstrøm (termikk) som spinner rotoren rundt.

Tårnet blir trangere og trangere mot toppen, og vinden får dermed en konstant økning i hastighet, og følgelig en økning i energi.

– Én sekundmeter er rundt én watt per kvadratmeter, mens to sekundmeter øker energien til nesten åtte watt per kvadratmeter. Vi hermer nærmest etter en tornado, sier oppfinner Eric Stiig til svensk TV1.

Tårnet skal automatisk kunne snus etter vindretningen, slik at det alltid står direkte på vinden. Dette gjør at det ikke spiller noen rolle hvilken vei vinden går, det er alltid for "medvind" å regne.

Stort produksjonsområde

Energytower hevder å kunne produsere strøm helt fra vindhastigheter på 1,5 meter per sekund, og har nærmest ingen øvre begrensning i hastighet. Dette står i sterk kontrast til vanlige vindkraftverk, som ofte kun fungerer mellom 4 og 15 m\s.

Dette økte produksjonsområdet gjør at Energytower har en større virkningsgrad enn normale vindmøller. Mens møllene klarer å utnytte ca 25 % av vindenergien, skal tornadotårnet klare 40 %.

– Skissene vi har laget er for tårn mellom 15 og 90 meter, men vi vet at de kan lages betydelig mye større også, sier Stiig.

Lavere visuell forurensning

Han mener at tårnkraftverkene vil kunne oppnå større aksept blant folk, ettersom de ikke har noen bevegelige deler som skaper visuell forurensning. De skal også være billigere og enklere å konstruere, i tillegg til at vedlikeholdet er langt enklere fordi all teknikken er samlet i fundamentet.

Energytower har fått patent i blant annet EU, Kina, USA og også i Norge. Eric Stiig forventer at produksjonen kan starte i begynnelsen av 2009.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.