KRAFT

Vindkraftverk knakk – kan skje igjen

Jannicke Nilsen
28. aug. 2007 - 14:35

Vindkrafteksperter i Tyskland har analysert flere vinturbinulykker.

Fellesnevneren er rett og slett for mye vind. Belastningen på deler av konstruksjonen tåler ikke påkjenningene.

Danskprodusert

Årsaken til ulykken USA er fortsatt ikke kjent. En ekspert fra den danske leverandøren er på vei til ulykkesstedet.

Ulykken krevde ett liv. Arbeideren sto på toppen da en danskprodusert vindmølle falt i bakken i vindkraftparken Klondike III i den amerikanske delstaten Oregon. Ulykken skjedde lørdag.

Føre var

Statkraft stengte tre vindkraftverk levert av samme produsent så fort de ble kjent med ulykken.

Det er Statkrafts vindparker på Smøla, Hitra og i Kjøllefjord som ble midlertidig stengt for alminnelig ferdsel.

– Vi frykter ikke at dette skal skje med våre vindparker, men vi ville gjøre dette tiltaket inntil vi vet årsaken, sier Knut Fjerdingstad, pressetalsmann i Statkraft.

En annen person ble skadet i Oregon-ulykken fordi han satt inne i sokkelen da vindmøllen havarerte. En tredje person som sto på bakken klarte å flykte, ifølge avisa The Oregonian.



Knakk på midten

Ifølge en politimann avisa har snakket med, ble vindmøllen knekt på midten, akkurat som når man knekker røret på en rull med toalettpapir.

Vindmøllen er produsert av Siemens Wind Power, som også har levert til alle de 109 turbinene i vindparkene på Smøla, Hitra og i Kjøllefjord. Vindturbinene fortsetter å produsere strøm, men arbeidet i maskinhusene er stanset.

Vindparken, som ligger blant hveteåkre like ved byen Wasco, er under utbygging og eies av PPM Energy. Ulykkesturbinen er produsert og eies av Siemens Power Generation i Florida.

Turbinen hadde vært i drift i 500 timer - det vil si rundt 20 dager, da ulykken skjedde, ifølge nettsidene til KomoTV.

Hele vindparken skal stå ferdig i løpet av året. Den består av 44 turbiner fra Siemens, hver på 2,3 megawatt samt 80 turbiner på 1,5 megawatt fra General Electric.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

Ikke skjedd før

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent, men det er på det rene at verken vind eller vær skal ha vært spesielt tøft på tidspunktet for ulykken.

Dette skal være første gang produsenten opplever en slik ulykke.

– Vi har aldri hatt en tilsvarende ulykke. Våre eksperter ankommer ulykkesstedet i dag, og de vil samarbeide med lokale krefter og myndigheter. Vi håper at vi har noen tilbakemeldinger å komme med om kort tid, sier pressetalsmann Martin Olesen i Siemens Wind Power til TU.no

Roper varsku

Olesen kan ikke si noe om hvor mange vindmøller av denne typen som står plassert rundt i verden, men i tillegg til Statkrafts tre vindparker, har også havmølleparken i Nysted i Danmark tilsvarende turbiner.

Flere uhell i den stadig voksende vindkraftverksindustrien har fått flere til å rope varsku, selv om det er sjelden uhellene tar liv.

Det økende antall ulykker har fått forskere fra Allianz Technology Center (AZT) i München til å gå se nærmere på ødelagte vindmølledeler etter ulykker.

Voldsom kraft

Forskernes dom er klar: De store vindmøllene klarer ikke å motstå vindens krefter.

– Kraften på rotorbladene er langt sterkere enn man har forestilt seg, sier Erwin Bauer fra AZT til det tyske bladet Der Spiegel.

Bare i Tyskland skjedde det fire alvorlige ulykker sist vinter, melder danske Ingeniøren .

  • I utkanten av den tyske byen Trier landet et rotorblad på en vei rett før ettermiddagsrushet
  • i Osnabrück tok to vindmøller fyr
  • i Schleswig-Holstein knakk tårnet på en 70 meter høy vindmølle på midten nær en motorvei.
  • I Oldenburg mistet en 100 meter høy vindmølle 10 meter av sitt ene rotorblad, og havnet på en mark 200 meter lenger borte, skriver danske Ingeniøren.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.