Stavanger: I dag ble det kjent at eier av Yme-plattformen, SBM, går inn for at hele plattformen skal skrotes. Det kanadiske oljeselskapet Talisman som er operatør på feltet ble tatt på senga av nyheten.
For de med kjennskap til prosjektet var det ikke veldig overraskende at skandaleplattformen ville bli skrotet. Nå handler det mest om hvem som skal ta regningen.
Les mer: Se hvordan Yme-plattformen svaier
Andre planer
Helt siden april i år har Talisman jobbet med Aker Solutions for å finne alternative løsninger til Yme-plattformen.
Pressetalsmann i Talisman, Vidar Nedrebøe, sier selskapet ikke har avgjort om det vil gå videre med alternative løsninger.
- Vi må først forstå hva det er som er bakgrunnen for SBM sin konklusjon, så må vi vurdere hvordan vi tar prosjektet videre, med eller uten SBM, sier han til Teknisk Ukeblad.
Fordeling av regningen
Det kommer til å bli en kamp om hvem som skal betale for en eventuell ny plattform. Regningen hadde allerede i høst gått fra 4 milliarder til 14 milliarder kroner. Prisen på en ny plattform er uviss.
Men uansett vil oljeselskapene kunne skrive av sine kostnader på skatten. På norsk sokkel er skattesatsen 78 prosent, noe som betyr at det meste av regningen tilfaller det norske folk.
SBM er ikke i skatteposisjon på norsk sokkel. Derfor vil ikke dette selskapets tap bli en utgift for det norske samfunnet.
Dersom hele prosjektet blir skrinlagt og olje blir liggende i bakken for alltid vil verdier for 50 til 100 milliarder kroner gå tapt for det norske samfunnet.
Les mer: Norge på fjerdeplass i oljeleting
Nye planer
Talisman skulle levere en oppdatert plan for utbygging og drift (PUD) for Yme til Olje- og energidepartementet innen 31. desember, men selskapet har i dag fått en utsettelse til mai 2013.
Departementet vil likevel ha en oppdatering før årsskifte.
- Vi planlegger å gi en oppdatering av status på utbyggingen slik den foreligger i dag, men de fakta og usikkerheter som gjør seg gjeldende, sier Nedrebøe.
Usikkerhet
Selv om det skulle komme en ny plattform på Yme-feltet er det usikkert at brønnene som allerede er boret kan benyttes. Pluggene har stått i så lenge at det kan bli problematisk å løsne dem. Men Talisman håper de er brukbare.
- For nåværende vurderer vi det slik at vi ikke vil ha behov for å bore nye brønner, sier Nedrebøe.
- Hva skal til for at lisensen nedskriver hele prosjektet til null?
- Dette er det for tidlig å si noe om. Det avhenger av total prosjektkostnad, reserver, produksjonsrate og oljeprisforventninger, sier Talismans pressetalsmann.
Les mer:
Skal pumpe inn 35 milliarder på Gullfaks