Russlands president Vladimir Putin skal lørdag 9. august personlig via videolink gi ordren for å starte leteboringen i Karahavet, ifølge Bloomberg.
Leteboringen skjer med riggen West Alpha eid av John Fredriksens datterselskap North Atlantic Drilling.
Det har vært knyttet stor spenning til hva som skjer i samarbeidet mellom amerikanske ExxonMobile og Rosneft etter både EU og USA har satt i verk sanksjoner mot Russland.
Les også: Seadrill annonserer storkontrakter med Russland - timer før sanksjonene trer i kraft
Nordligste brønn
En melding som i dag ble lagt ut på nettsidene til den russiske presidenten bekrefter planene. Boringen med West Alpha skal foregå frem til slutten av oktober, ifølge meldingen.
Det var denne riggen Greenpeace Her går aktivister om bord på Karahav-riggen tidligere i år, da riggen var inne ved Westcons verft i Ølen.
Riggen skal bore Russlands nordligste brønn i Universitetskaja-1-prospektet. Rosnefts sanksjonsrammede toppsjef Igor Setsjin og Exxons Russlandssjef Glenn Waller skal være til stede på riggen.
Strukturen som det skal bores i kan inneholde så mye som 9 milliarder fat olje, ifølge Bloomberg.
Les også: Dette er de 10 rikeste i oljebransjen
Viktig brønn
– Brønnen er svært viktig, det er trolig en av de mest interessante brønnene i den globale oljeindustrien på flere år, sier James Henderson, seniorforsker ved Oxford Institute for Energy Studies til Bloomberg.
Under ONS i Stavanger i fjor fortalte en av Rosneft-toppene om planene i Karahavet som selskapet nå setter i verk.
– Ingen har noen ganger boret i Karahavet før. Med unntak av et sovjetisk prosjekt 30 år siden, fortalte Rosnefts konserndirektør Andrey Shishkin da.
Den gang var Rosneft-toppen i Stavanger for å møte norsk leverandørindustri som kan skaffe teknologi til det krevende området.
EU-sanksjonene som trådte i kraft i forrige uke kan imidlertid skape trøbbel for oljeleverandørene dersom Norge setter i verk tilsvarende straffetiltak mot Russland.
Les også: Her går Statoils fracking-anlegg opp i røyk
Vanskelige isforhold
Rosneft-toppen fortalte om store utfordringer i området. Karahavet har svært vanskelige isforhold, der isen driver opp til to kilometer i timen. De vanskelige forholdene har gjort aktiviteten i området svært kontroversiell.
Riggen er spesialtilpasset arktiske forhold og har blant annet utstyr for å forhindre kollisjoner med isfjell.
– Ingen boreentreprenører har boret der før. Det er kun mulig 35 til 50 dager i året, og det er viktig for oss å ha boreoperatører som kan bore under så vanskelige forhold, fortalte Shishkin.
– Isforholdene er mye verre enn Barentshavet, fortalte Rosneft-toppen.
Det er ventet at området er relativt isfritt i månedene leteboringen med West Alpha skal skje.
Les også:
Denne skal bore 40 nye brønner i Nordsjøen