OLJE OG GASS

«When the going gets tough, the tough get going»

Ilandføringen av olje fra Johan Castberg til Veidnes i Honningsvåg kan ryke til fordel for en offshoreløsning.
Ilandføringen av olje fra Johan Castberg til Veidnes i Honningsvåg kan ryke til fordel for en offshoreløsning. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
4. apr. 2014 - 12:30

Det som for kort tid siden ble en jubelscene fra Finnmark, kan nå ha blitt snudd på hodet.

Statoil gikk tidlig ut med planer om å ilandføre oljen fra Johan Castberg-feltet i Barentshavet til Veidnes i Honningsvåg kommune.

Det har i lenger tid vært spekulert i om dette kan ryke, og at Statoil og partnerne i stedet blir må velge en offshore-løsning. Dette vil i så fall bli en nedtur for finnmarkingene.

Twitret til Statoil

Til NTB sier Statoils direktør for feltutvikling i Nord-Norge, Erik Strand Tellefsen, at ingenting er konkludert. Likevel antyder han at det går mot en offshore-løsning.

– Det er et konkurrerende konsept som er mer tilpasset hva feltet og området inneholder. Men vi har ikke konkludert. Hvor vi ender i konseptløsning, kommer vi tilbake til frem mot sommeren, sier Tellefsen til NTB.

Dette fikk olje- og energiminister Tord Lien til å twitre tidlig fredag morgen.

– When the going gets tough, the tough get going, skrev Lien. Tweeten var blant annet stilet til Statoil og olje- og energidepartementet.

Uttrykket olje- og energiministeren brukte, betyr i enkelthet at når ting blir vanskelig, jobber de flinke enda hardere.

Det heter seg for øvrig at uttrykket har opprinnelse enten hos den norskfødte amerikansk fotball-spilleren Knute Rockne, eller faren til president John F. Kennedy, Joseph P. Kennedy.

Nøyaktig hva olje- og energiminister Tord Lien har lagt i uttrykket – om han ønsker at Statoil og partnerne nå skal jobbe hardere for å få til en ilandføringsløsning, eller om han ønsker at det skal jobbes hardt med å få på plass andre løsninger – er ikke på det rene.

Etter Teknisk Ukeblads publiseringen av artikkelen, sier Tord Lien på Twitter at det ikke burde være tvil om hva han mener, og viser til at han ønsker Castberg-ilandføring.

Les også: – Galopperende kostnader i alle deler av offshorenæringen

Skuffende geologisk kunnskap

Til NTB sier Statoil-direktør Tellefsen at de skuffende letebrønnene rundt Johan Castberg, har gjort at ilandføring med oljerør og terminal på Veidnes kan ha blitt litt i meste laget.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

– Den skuffende geologiske kunnskapen vi nå har fått, tilsier at denne løsningen er et nummer for stor. Vi trenger å tilpasse frakken til en mindre oljeutbygging, sier direktøren.

Ifølge NTB er Oljedirektør Bente Nyland bekymret over Statoils tanker om å droppe ilandføring. Dette begrunnes med at olje-Norge kan gå glipp av viktig infrastruktur.

– For øyeblikket er det Johan Castberg som er drivkraften i Barentshavet. Vi vil stille krav til Johan Castberg om at man er nødt til å tenke nabolag. Det handler om at man samler sammen nok ressurser til at man kan rettferdiggjøre den store kostnaden som er knyttet til å bygge en infrastruktur, sa Nyland til NTB tirsdag.

Les også: Statoil har pengene. De trenger bare nye selskaper å investere i

Viktig for Finnmark

Fylkesordfører i Finnmark har tidligere fortalt Teknisk Ukeblad at de ble skuffet da Statoil ville utrede andre løsninger enn ilandføring.

– Vi ble veldig optimistiske da Statoil så tidlig ga signalet om ilandføring. Skuffelsen ble derfor større da Statoil ville utrede andre løsninger. Det er ingen tvil om at det for oss var et skritt i feil retning, selv om vi har forståelse for hvorfor de må gjøre det, sa Sjåstad tidligere i år.

Les også:

Nå har Enova inngått sin første kontrakt med oljebransjen

Dette er verdens største subsea-utbygging

Et av verdens største oljeprosjekter er i gang

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.