I dag melder Statoil at de har solgt en rekke lisenser og eiendeler på norsk sokkel. Av de viktigste er andeler av Aasta Hansteen-prosjektet i Norskehavet og den tilhørende rørledningen Polarled.
I tillegg selger de seg ned i Asterix og trer fullstendig ut av de produserende feltene Gjøa og Vega, samt at de selger seg i ned i fire letelisenser. (Se faktaboks)
At Statoil trer ut av Vega gjør at Wintershall også tar over operatørskapet, slik de også gjorde da Statoil solgte seg ut av Brage-prosjektet.
Les også: Barentshavet var oljeindustriens nye lekeplass. Nå utsettes prosjekter og funn leveres tilbake
Øker fleksibiliteten
– Gjennom denne transaksjonen vil vi frigjøre midler fra Aasta Hansteen feltutbyggingsprosjekt, samtidig som selskapet fortsetter som operatør med en eierandel på 51 prosent. I tillegg trer vi ut av Vega- og Gjøa-feltene, som ligger utenfor selskapets kjerneområder, ifølge Statoil.
Konserndirektør for utvikling og produksjon Norge i Statoil, Arne Sigve Nylund uttaler i meldingen at dette øker Statoils fleksibilitet.
– Vi realiserer betydelige verdier som er skapt gjennom en vellykket utvikling av våre eiendeler. Transaksjonen øker vår fleksibilitet i videreutviklingen av vår portefølje, sier Nylund.
Les også: Sverdrup blir 8 ganger så tung som Gudrun og får flere senger enn Stavangers største hotell
22 000 fat om dagen
Transaksjonen består ifølge Statoil av et kontantbeløp på 1,25 milliarder amerikanske dollar, og et vederlag på 50 millioner amerikanske dollar som er knyttet til milepæler på Aasta Hansteen.
Bokført gevinst fra transaksjonen ventes å ligge på mellom 0,7 og 0,9 milliarder amerikanske dollar.
– Transaksjonen frigjør om lag 1,8 milliarder amerikanske dollar i investeringskostnader i perioden fra ikrafttredelsesdatoen og fram til slutten av 2020. Statoils produksjon fra Gjøa- og Vega-feltene som Statoil selger seg ut av, var i første halvår 2014 22.000 fat oljeekvivalenter per dag. Transaksjonen innebærer en overføring av operatøransvaret for undervannsfeltet Vega. Transaksjonen vil ikke innebære overføring av personell, ifølge meldingen.
– Vi har en sterk prosjektportefølje. Denne transaksjonen fokuserer vår portefølje på norsk sokkel, og styrker vår evne til å investere i kjerneområdene, sier Nylund.
Les også: Tord Lien var ferdig med politikk. 36 dager senere ringte det fra Oslo
Wintershall: Stor tro på Norge
Wintershall bekrefter oppkjøpet i en melding i dag.
– Med kjøpet av disse andelene i olje- og gassfelt fortsetter vi vår vekst i Norge og intensiverer samarbeidet med Statoil som vår partner, sier Kurt Bock, konsernsjef i BASF, som eier Wintershall.
– Vi har tro på potensialet på norsk sokkel, og har et sterkt fokus på vårt mål: Vi vil bli et av de ledende olje- og gasselskapene i Norge, sier Rainer Seele, konsernsjef i Wintershall.
Les også:
Florø-verftet gikk i underskudd ti år på rad. Nå har Westcon snudd trenden