OLJE OG GASS

Yme-oljen kan være tapt for alltid

Kan bli liggende i bakken, sier partner Wintershall.

UVISST: Olje for opptil 60 milliarder kroner ligger i Yme-feltet. Nå vet ingen hva som vil skje med feltet.
UVISST: Olje for opptil 60 milliarder kroner ligger i Yme-feltet. Nå vet ingen hva som vil skje med feltet. Bilde: Jesper Holm, Esvagt Don
12. mars 2013 - 12:32

KASSEL, TYSKLAND: I dag presenterte tyske Wintershall årsresultatet for 2012 i Kassel i Tyskland.

Det gode resultatet på 1,3 milliarder euro skyldes blant annet stadig økende suksess på norsk sokkel. Men det er ett prosjekt som ikke nevnes i planene for videre vekst i Norge.

Yme, som selskapet eier 10 prosent av, er ikke et prosjekt å være stolt av.

Les også: Nå skal Yme skrotes

Alternativer

Styreleder Martin Bachmann sier til Teknisk Ukeblad at han er glad for at Yme-partnerne har kommet til enighet med plattformeier SBM om å skrote plattformen.

– Nå kan vi gå videre. Partnerskapet skal nå se på alternative muligheter for Yme. Det er for tidlig å si hva som blir den endelige løsningen. Operatøren Talisman vurderer flere ulike alternativer for øyeblikket.

– Er et av alternativene å la oljen bli værende i bakken?

– Det er alltid en mulighet for at oljen blir liggende i bakken. Vi må finne ut om det fortsatt er økonomisk å utvinne denne oljen. Dette ser vi nærmere på nå, sier Bachmann til Teknisk Ukeblad.

Les også: Forventer å slippe unna 12 milliarder av regningen

Talisman bekrefter at å la oljen bli liggende er et alternativ.

- Parallelt med fjerningen pågår det konseptevaluering for mulige alternative utbygginger. Yme-partnerne har levert en plan for utbygging og drift av Yme som fortsatt er bindende. Så vi arbeider videre med vurderingen av alternative utbyggingsløsninger. Teoristisk sett kan vurderingene vise at den fremtidige økonomien i prosjektet er slik at Yme utbyggingen ikke vil være samfunnsøkonomisk lønnsom, skriver kommunikasjonsrådgiver Grethe Foldnes i Talisman i en epost til Teknisk Ukeblad.

68 millioner fat

Ifølge operatøren Talisman skal det være mulig å utvinne 68 millioner fat olje på Yme-feltet.

Denne oljen har en salgsverdi med dagens oljepris på over 60 milliarder kroner. Lisenspartnerne som foreløpig har tapt 12 milliarder kroner på Yme-prosjektet kan skrive av tapene sine fra skatten dersom de får prosjektet i gang.

Ettersom skatten på oljeinntekter er 78 prosent vil det norske samfunnet få det meste av regningen.

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad sier Talisman at det teoretisk sett er mulig at oljen blir liggende i bakken.

– Parallelt med fjerningen pågår det konseptevaluering for mulige alternativ utbygging. Yme-partnerne har levert en plan for utbygging og drift av Yme som fortsatt er bindende. Så vi arbeider videre med vurderingen av alternative utbyggingsløsninger. Men teoristisk sett kan vurderingene kunne vise at den fremtidige økonomien i prosjektet er slik at Yme utbyggingen  ikke vil være samfunnsøkonomisk  lønnsom, skriver kommunikasjonsrådgiver Grethe Foldnes i Talisman i en epost til Teknisk Ukeblad.

Byttehandel

På dagens pressekonferanse la Wintershall vekt på at Norge er et viktig satsingsområde for selskapet. Wintershall har blant annet inngått en avtale med Statoil om bytte av eiendeler.

Som en del av avtalen overtar Wintershall tre produserende felt i den norske delen av Nordsjøen.

– Vi bytter fremtidspotensial mot eksisterende produksjon. Transaksjonen kommer til å gjøre at virksomheten vår samlet sett blir mer lønnsom og effektiv, sier konsernsjef Rainer Seele.

Stor vekst i Norge

Wintershall har overtatt andeler i de tre produserende feltene Brage (32,7 %), Gjøa (15 %) og Vega (30 %) fra norske Statoil.

Feltene har påviste og sannsynlige reserver på 100 millioner fat oljeekvivalenter. Wintershall skal også overta Brage i oktober 2013.

Gjennom denne transaksjonen vil Wintershall Norge i 2013 øke dagsproduksjonen fra ca. 3000 fat til nesten 40 000 fat oljeekvivalenter.

Les også:

De solgte sin andel i Yme i 2008

Advarer mot nye «Yme-skandaler»

Frykter for fremtiden til norske verft  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.