STAVANGER/OSLO: Det norske samfunnet har foreløpig tapt nærmere åtte milliarder kroner på de mange feilene ved Yme-prosjektet.
Professor Petter Osmundsen ved Universitet i Stavanger stiller spørsmål ved om ikke staten – før de godkjenner utbygginger - i større grad må sjekke at også kontrakter, leverandørvalg og prosjektstyring er egnet, og ikke bare vurdere tekniske forhold. Alternativt må de sikre erfaring i utbyggingsteamet, ved at et etablert selskap i lisensen kan stå for utbyggingen, eller det kan kreves at et etablert selskap i lisensen fungerer som teknisk assistent.
Les Mer: Kritisk til nye aktørers kompetanse
– Ikke problematisk
Oljedirektoratet mener det foreløpig ikke er grunn til å endre myndighetenes oppfølgingsrutiner eller regelverket.
– Vi har sett overskridelser fra både store og små selskaper på norsk sokkel. Det er ikke nødvendigvis problematisk at mindre selskaper står for utbyggingene. De fleste kjenner sine begrensninger, sier sjefingeniør Ståle Thorsen i OD.
Han har ansvaret for vurdering av nye aktører på sokkelen.
– For tidlig
Thorsen sier det er for tidlig å konkludere om hva som har gått galt med Yme-prosjektet.
– Foreløpig vet vi ikke hva som har ført til forsinkelsen og overskridelsen. Planene oppfylte myndighetenes krav, men det har vært problemer under byggingen. Vi må først ha en evaluering av prosjektet før vi kan si noe om hva som har skjedd.
Les mer: Avdekket materialfeil på Yme-plattformen
Yme-skandalen: <br></br> Ansatte og myndigheter refser sikkerhetsnivået
Yme-plattformen kan være ubrukelig
Varsler til Oljedirektoratet: Vil hugge opp Yme-plattformen
Skal evalueres
– Prosjektet vil ganske sikkert ble evaluert. Det er et ønske både fra partnere, operatør, OD og OED. En evaluering bør skje, og det vil bli trukket konklusjoner etter at en evaluering er gjennomført, sier pressetalskvinne Eldbjørg Vaage Melberg i OD til Teknisk Ukeblad.
Oljedirektoratet mener ikke det var feil å godkjenne Talismans planer for Yme-utbyggingen.
– Det er ikke OD sin håndtering av PUD (plan for utbygging og drift, journ. anm) som er problemet her. Det som har skapt problemer i prosjekter ligger etter PUD, i gjennomføringen av prosjektet. En evaluering av hele prosjektet vil gi svar på hva som er årsaken til problemene og kostnadsoverskridelsene, sier Melberg.
– Ikke myndighetsansvar
Ifølge Olje- og energidepartementet var Yme-planene robuste.
– Olje- og energidepartementet godkjente rettighetshavernes plan for utbygging og drift av Yme-feltet i 2007. Beregninger og vurderinger utført av operatøren og OD viste at prosjektet hadde god lønnsomhet og var robust overfor endringer i produktpriser, ressursutfall og kostnader, sier politisk rådgiver Ivar Vigdenes (SP) i Olje- og energidepartementet.
Han sier det er operatøren og rettighetshaverne sitt ansvar å gjennomføre utbyggingen innen planlagt tid, kostnad og av god kvalitet.
– Det ligger ikke innenfor myndighetenes rolle å gripe inn i utviklingen i et kommersielt prosjekt.Gjennomføring og oppfølging av prosjekter i petroleumsvirksomheten er helt og fullt rettighetshavernes ansvar. Rettighetshaverne har også ansvar for å sikre nødvendig kvalitets- og kostnadskontroll gjennom hele prosjektet.
– Skal lære
Ifølge Vigdenes skal myndighetene lære av Yme-overskridelsene.
– Når utbyggingen er gjennomført vil det være viktig at rettighetshaverne og myndighetene vurderer hvilke forhold man kan dra lærdom av. Hvordan et slikt arbeid bør organiseres, er det for tidlig å si noe om.
Les mer: – Yme er operatørens ansvar
Yme-skandalen: Petroleumstilsynet kan gripe inn
Nye feil på Yme-plattformen: Skandalen bare vokser og vokser