OLJE OG GASS

Yme-skandalen: Petroleumstilsynet kan gripe inn

– Vi følger Yme-prosjektet tett, sier pressetalsmann Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet (Ptil).

Petroleumstilsynet melder at Yme-prosjektet har et kraftig søkelys på seg.
Petroleumstilsynet melder at Yme-prosjektet har et kraftig søkelys på seg. Bilde: Maiken Ree
Ole K. Helgesen
27. jan. 2012 - 14:27

Teknisk Ukeblad skriver i dag at Petroleumstilsynet har avdekket i Nordsjøen. 400 mann sprøver å fikse plattformen, men det oppdages stadig nye feil.

Tidligere har operatøren Talisman og hovedleverandøren SBM fått skylden på de stadige problemene, men nå kritiserer Ptil også partnerene Lotos Exploration, AECD og Wintershall for ikke å ha oppfylt påse-plikten. De har altså ikke involvert seg tilstrekkelig i milliardprosjektet.

 

Ikke offentlig

Ptil ønsker ikke å kommentere rapporten fordi den foreløpig ikke er offentlig. Men tilsynet er tydelig på at Yme-prosjektet har et kraftig søkelys på seg.

– Vi har tett oppfølging av Yme-prosjektet, både når det gjelder styring av prosjektet og arbeidet med ferdigstillelse av plattformen. Vi har fulgt, og følger, både operatøren Talisman og partnerne i prosjektet, sier Midttun til Teknisk Ukeblad.

Mer trøbbel for Yme

Skulle fikses offshore

En av årsakene til de store problemene på plattformen er at Talisman og SBM bestemte seg for å installere plattformen på feltet før feilene var fikset. Og når det stadig har blitt oppdaget nye feil, samtidig som været har vært svært dårlig, har problemene eskalert kraftig.

Ifølge Midttun så ikke Petroleumstilsynet grunn til å hindre lisenshaverne å installere plattformen før feilene var rettet.

– Det er ikke et krav om å søke om å søke tillatelse for dette. Og på det tidspunktet så vi ingen grunn til å gripe inn, sier han.

Yme: Gigantsprekk i nordsjøprosjekt

Reaksjonsmuligheter

Kan det bli aktuelt for Ptil gripe inn i dette prosjektet?

Pressetalsmann i Ptil, Øyvind Midttun, vil ikke kommentere tilsynsrapporten før den er offentliggjort. Ptil

– På generelt grunnlag kan jeg si at Ptil har et sett med virkemidler som blir benyttet dersom det blir behov for det.

Ptils reaksjonsmuligheter spenner fra dialog til pålegg, nedstenging av innretninger/felt, dagbøter og utestenging fra virksomheten.

– Tilsynet bruker nødvendige virkemidler for å sikre at aktiviteten foregår i tråd med kravene i regelverket, skriver tilsynet på sine nettsider.

Les også: 100 milliarder i kostnadssprekker

400 mann offshore

Rapporten til Ptil er blant annet kritisk til at så mange personer jobber offshore med å utbedre feilene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

– De omfattende restarbeidene for å ferdigstille YME innretningen har ført til at det for tiden er om lag 400 personer som arbeider offshore med dette. RNNP (Risikonivårapporten, journ. anm,) sier følgende om risiko ved helikoptertransport: ”Helikopterrelatert risiko utgjør en stor del av den totalerisikoeksponering en arbeider på sokkelen utsettes for”, skriver Ptil.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.