OLJE OG GASS

Ymes 23 meter høye boretårn kan havne på Jæren

Talisman har solgt anlegget til lokale gründere.

Yme-plattformen skal skrotes denne sommeren.
Yme-plattformen skal skrotes denne sommeren. Bilde: Talisman
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
8. jan. 2015 - 10:56

Selskapet Norway Energy & Drilling Center har kjøpt boredekket og tårnet som skulle vært plassert på Yme-plattformen, melder NRK Rogaland.

Daglig leder Stig Bakke vil sette opp boretårnet på Ålgård på Jæren og bruke det til å teste utstyr for oljeindustrien.

Les også: Spansk gigant kjøper selskapet bak Yme-skandalen

– Topp moderne

– Dette er topp moderne og helautomatisk utstyr, hele operasjonen kan styres fra et rom med to stressless-stoler og styrespaker, forteller Bakke til NRK.

De har som mål at boreanlegget skal være operativt innen midten av april, men først må kommunen og naboene være enige. Utstyret er nå plassert i en hall på Rosenberg.

Yme-plattformen skal denne sommeren hentes med Denne monsterkatamaranen skal løfte Yme på åtte sekunder Pieter Schelte og sendes til skroting.

Les også: «Trollmannen» får en av verdens mest prestisjetunge priser

Industriskandale

Yme-prosjektet er unikt i norsk sammenheng og karakterisert som en av de største, norske industriskandalene: For første gang i norsk oljehistorie skal en plattform som har vært plassert på sokkelen skrotes uten å ha produsert så mye som én eneste dråpe olje.

Eierne av Yme-lisensen har brukt minst 11 milliarder kroner på utbyggingen. Nederlandske SBM, som har bygget og eier plattformen, har også tapt store summer.

Yme-plattformen har omfattende konstruksjonssvikt og har stått som en spøkelsesplattform i Nordsjøen siden 2012, denne sommeren skal den fjernes.

Skal teste verktøy

Gründeren vil ikke fortelle hvor mye selskapet har betalt for boreanlegget. Men ifølge lokalavisen GBnett satser selskapet mellom 40 og 50 millioner kroner på hele prosjektet.

– Vi håper riggen kan brukes som testrigg og skape noe bra, sier Bakke til avisen.

Anlegget skal brukes til å teste nytt utstyr som allerede utvikles på Ålgård via firmaer som 2TD, Ålgård CNC, Target Intervention og Teco Maskinering.

– Ved å ha en testrigg tilgjengelig kan en gjøre vanlige tester i selve verkstedet, og virkelig få testet verktøyet. Videre kan vi markedsføre og vise at utstyret fungerer, sier Bakke til lokalavisen.

Les også:

Nå er ingen av prosjektene i Barentshavet lønnsomme

Ny dødsulykke på Goliat-prosjektet

Yme-fjerneren oppkalt etter avdød nazi-ingeniør  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.