KRAFT

Zero vil øke krafteksporten

Mer gasskraft redder ikke klimaet, mener miljøstiftelsen.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
2. nov. 2012 - 14:31

Konserndirektør Jørgen Kildahl i Eon har i et intervju med Teknisk Ukeblad sagt at – Krafteksport øker CO2-utslippene

Nylig gikk Statnetts konsernsjef Auke Lont ut og sa at – Gass er fornybart og viktig for omstillingen til et fornybart energisystem.

Avdelingsleder Einar Wilhelmsen i miljøstiftelsen Zero medgir at Kildahls analyse kan være rett i det korte bildet.

– Akkurat nå, med lav pris på kull, lav pris på kvoter og høy gasspris i Europa, konkurrerer mer fornybar ut gass framfor kull. Men når vi bygger framtidas infrastruktur, som skal vare i flere tiår, kan vi ikke bygge ut på grunnlag av et kvotesystem som ikke fungerer.

– Vi må basere oss på langsiktig politikk og på langsiktige mål. Og i dette bildet skal de fossile utslippene ned, om vi skal ha en utslippsfri kraftsektor i 2050. Da er det åpenbart at vi trenger mer kraftutveksling, og at en overgang til gass ikke tar oss til målet, sier Wilhelmsen.

Les også:  Borten Moe uenig med Eon-sjef

Ser til Danmark

Han maner at man trenger en aktiv klimapolitikk, slik man hittil har sett i EU, for å nå klimamålene.

– Å basere framtidens klimapolitikk og utbygging av fornybar energi og nett på dagens markedspriser på fossil energi gir helt gale resultater, sier Wilhelmsen. 

Han trekker fram som eksempel at utvekslingen mellom Danmark og Norge og Sverige har betydd at danskene kunne bygge opp fornybar vindkraft og nå også solkraft.

– Vinden utgjør nesten 30 prosent av strømmen i Danmark. Utveksling med Norge har ført til at de har kunnet legge ned fossil kapasitet og bygge ut vindkraft. Dette viser den norske Energiutredningen. I perioden 1994 til 2011 er kullkraftproduksjonen redusert med over 70 prosent, gjennom utbygging av masse vindkraft, litt bio og litt gass, sier Wilhelmsen.

Les også: LO vil heller ha gasskraftverk enn kraftlinje

Flere kabler

Han påpeker at danskene har vedtatt at i 2030 skal alle kullkraftverkene være ute av drift, og de skal ha 50 prosent vind i systemet.

– Dette er svært vanskelig uten mer overføringskabler, sier Wilhelmsen.

Zero mener dette med all tydelighet viser at kraftutveksling er et svært viktig klimaverktøy, og et viktig redskap for å legge ned kullkraft. 

Wilhelmsen påpeker også at Kildahl argumenterer for at produksjon av fornybar energi bør skje der den er mest effektiv.  For eksempel mener han at sol og vind bør bygges der det er mye sol, og ikke i Tyskland.

– Her møter han seg selv i døren. Om vi skal produsere vindkraft der det er mest effektivt, må vi produsere den der det blåser mye, som i Norge. Og da trengs flere kabler. Kildahl er skeptisk til både mer fornybar i Tyskland, og til overføringskabler til Tyskland, sier Wilhelmsen.

– Enten må vi bygge mer fornybar kapasitet nær der den konsumeres, ellers så må den bygges der det er mest effektivt, med påfølgende kabelutbygging. Det går ikke an å være mot begge deler. Da er de store realistiske alternativene borte, og vi står igjen med fossil gass som energikilde, som er Eons hovedprodukt, sier Wilhelmsen.

Les også: – De grønne sertifikatene er som gift for kraftmarkedet

Krever rensing

I framtidas energisystem er det ifølge Zero ikke plass til fossil energi uten rensing, bortsett fra som spisslast i tider på døgnet da kraftbehovet er aller størst.

– Kullkraft med rensing er bedre enn urenset gass. Å bygge opp en ny infrastruktur med urenset gasskraft i stedet for å rense eksisterende kullkraft er dårlig klimapolitikk, sier Wilhelmsen.

Han mener Eons budskap må analyseres på bakgrunn av hvem de er og hva de eier.

– Selv om de bygger en del fornybar, noe som er bra, er nesten hele porteføljen kjernekraft, kull og gass. Atomkraft og kull er under kraftig press. Eon satser på å overleve fornybarsatsingen i verden ved å gå fra kull og atom til gass, og kaller dette effektiv energibruk. Men at noe er bra for Eon betyr ikke at det er bra for klimaet, sier Wilhelmsen.

Les også:

Her kan man følge CO2-utslippene i nabolaget  

 – Frykten for kraftoverskudd er absurd

– Vinglete rødgrønn energipolitikk

3000 skjebnetimer for CO2-fangsten

Frykter enorme strømbrudd etter solkraft-boom  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.