Signalfeil ved Nationaltheatret i Oslo rettet
En signalfeil ved Nationaltheatret onsdag kveld er rettet. Bane Nor sier de reisende må regne med forsinkelser og innstillinger i etterkant av problemet.
Bane Nor beklager ulempene etter signalfeilen. Selskapet oppfordrer reisende til å finne mer informasjon om sin reise på togselskapenes nettsider.
Sagosen pådro seg leggskade – legen tror han mister resten av VM
Sander Sagosen måtte hjelpes av banen med en leggskade i Norges sluttdrama i VM-seieren over Spania. Han skal gjennom en ultralydundersøkelse.
Det fortalte landslagslege Thomas Torgalsen etter kampen.
– Vi må se om det er en vevsskade eller en krampe. Hvis det er muskelkrampe, kan man jobbe med det, sa han til NTB.
Torgalsen frykter Sagosen er satt ut av spill i en periode.
– Situasjonen er at han mest sannsynlig ikke spiller mer i mesterskapet eller de første ukene etter at vi er ferdig her.
I intervjusonen sa legen først dette om Sagosens leggtrøbbel:
– Han har fått en strekk på baksiden av tykkleggen. Det er det vi på norsk som regel kaller tennislegg. Vi kommer til å se nærmere på det på hotellet og gjøre en ultralydundersøkelse. Da vet vi morgen hvor alvorlig skaden er.
Deretter kom Torgalsen med en generell vurdering som ikke lover bra for Sagosen og Norge.
– Som regel tar det fem-seks uker å bli helt bra fra en sånn skade.
Det var helt på tampen av 25-24-kampen at Sagosen måtte av banen. Han fikk medisinsk hjelp mens Norge holdt unna og tok to svært viktige poeng. Seieren holdt liv i et tynt håp om kvartfinalespill i VM på hjemmebane.
USA sender 1500 soldater til grensa
Pentagon starter om få dager utplasseringen av 1500 soldater langs grensa til Mexico, i tråd med Donald Trumps presidentordre.
Soldatene skal slutte seg til de 2500 soldatene fra nasjonalgarden og reservesoldatene som allerede er på plass.
De skal hjelpe grensevaktene med logistikk, transport og bygging av grensegjerder, slik de har gjort tidligere etter at både Trump og Joe Biden har sendt dem til grensa.
I henhold til amerikansk lov kan de imidlertid ikke bli involvert i å håndheve loven, noe som er reservert for politi og grensevakter.
Det kan imidlertid endre seg siden Trump vurderer å ta i bruk en opprørslov fra 1807 som kan åpne for å sette inn militæret i politiarbeid på amerikansk jord.
Sarajevo er nok en gang blant verdens mest forurensede byer
Sarajevo, hovedstaden i Bosnia-Hercegovina, er nok en gang rangert som en av verdens mest forurensede byer. Onsdag erklærte myndighetene beredskapstilstand.
Konsentrasjonen av svevestøv i Sarajevo var i ettermiddag 47 ganger høyere enn terskelen satt av Verdens helseorganisasjon (WHO).
Byens luftkvalitetsindeks nådde 320, ifølge luftkvalitetsteknologiselskapet IQAir, som måler den globale luftforurensingen. Alt over 300 anses som farlig.
Farlig høy luftforurensing i vintermåneden er blitt et vedvarende problem for Sarajevo, som ligger klemt i en dyp dal mellom fjellene.
Men situasjonen har forverret seg ytterligere, med utslipp og forurensning som har steget 3 prosent hvert år det siste tiåret. Utviklingen settes i sammenheng med oppføring av høye bygninger som stenger for luftgjennomstrømmingen i byen, samt bruk av gamle og forurensende kjøretøy, og økt bruk av kull som oppvarmingskilde.
Sarajevo, som har rundt 400.000 innbyggere, er stadig på svartelister over verdens mest forurensede byer, sammen med mye større byer som til sammenligning har 10, 20 eller 30 millioner innbyggere.
Konsekvensene av luftforurensingen er også godt dokumentert. Ifølge en FN-studie fra 2019 var luftforurensing ansvarlig for 20 prosent av alle tidlige dødsfall som ble registrert i 19 byer på Balkan. Innbyggere på Balkan mister opptil 1,3 år av livet som følge av luftforurensing, ifølge FN-studien.
Fredriksen tapte rettssak mot eks-ansatte
Shippingmilliardæren John Fredriksen må etterbetale rundt 140 millioner kroner pluss renter til to tidligere direktører i hans oljetradingselskap Arcadia.
Han saksøkte Peter Bosworth og Colin Hurley i det britiske rettsvesenet allerede i 2015, skriver Dagens Næringsliv, som siterer nyhetsbyrået Bloomberg.
De var henholdsvis administrerende direktør og finansdirektør i selskapet. Nå får de rettens medhold i at de fortjener etterbetalt henholdsvis 9,26 og tre millioner dollar i ubetalte bonuser, pluss renter. I norske kroner tilsvarer beløpet utenom renter nærmere 140 millioner.
– Fredriksen slår meg som en som har overbevist seg selv om at han er svindlet, og at han ikke var villig til å reflektere over den holdningen da fakta viste at han tok feil, skriver dommer Andrew Henshaw i dommen.
Fredriksen, som er kypriotisk statsborger i dag, er verdens rikeste nordmann med en formue som anslås av Kapital til å ligge på rundt 250 milliarder kroner.
Miljøbevegelse truer med å forstyrre femmila i Granåsen – ga VM-ledelsen tidsfrist etter møte
Folk mot fossilmakta varsler en protestaksjon mot mennenes 50 kilometer dersom ski-VM i Trondheim ikke går med på miljøkampanjens krav.
Onsdag var partene i et digitalt møte. Der la talspersoner for Folk mot fossilmakta fram to krav og ga VM-ledelsen frist til 5. februar. Innen da må de ha fått et endelig svar.
Det kommer fram i en pressemelding. Uten en enighet kommer kampanjen til å forstyrre VM-femmila 8. mars på «åpent og fredelig» vis.
Kravene går ut på at ski-VM må fjerne alle synlige loger og reklame for fossile selskaper under mesterskapet. I tillegg bes det om å spille av en kort informasjonsvideo som opplyser om behovet for utfasing av kull, olje og gass.
– Vi forstyrrer ikke for å forstyrre, men for å få debatt rundt en problemstilling som samfunnet ellers nekter å snakke ærlig om. Dette er en mulighet for ski-VM til å fremme løsninger, fremfor å beskytte hoveddriveren bak problemet, sier Frida Steinbakk på vegne av Folk mot fossilmakta og fortsetter:
– Ballen er nå i arrangørenes hender, og det er opp til dem hvordan de vil gå videre.
Åpen for å gi plass
Equinor er Norges største energiselskap og sponser skifesten i Granåsen. VM-arrangøren sier de brukte onsdagens møte til å diskutere rammene for ytringsfrihet.
– Vi er opptatt av ytringsfrihet under mesterskapet. Samtidig må vi sikre trygge rammer for alle involverte. Det er viktig for oss at utøvere, støtteapparat, frivillige, mediene, gjester og publikum er trygge i forbindelse med arrangementet, sier sikkerhetsansvarlig Gaute Karlsson i Ski-VM 2025 i en pressemelding sendt til NTB.
VM-selskapet er åpen for å tilrettelegge og gi Folk mot fossilmakta en appellplass i Granåsen.
– Vi informerte også om klima- og miljøarbeidet vårt, og ambisjonen om å være tidenes mest bærekraftige ski-VM. Bærekraft er absolutt noe vi har satt på dagsordenen som et fremtidsrettet og handlekraftig mesterskap, sier Karlsson.
Interne diskusjoner
Han legger til at ønskene fra kampanjen vil bli vurdert internt i tiden som kommer.
Det var under avslutningen av forrige ukes NM på ski på Gåsbu at Folk mot fossilmakta offentlig gikk ut med sine potensielle VM-planer.
Verdensmesterskapet i nordiske grener varer fra 26. februar til 9. mars.
Onsdagsoppgang på børsen
Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,27 prosent til 1489,35 poeng onsdag, tross fortsatt nedgang for shippingaksjene.
Kongsberg Gruppen steg 3,47 prosent og ble dagens store børsvinner. Blant de fem mest omsatte selskapene var det ellers bare Aker BP (+0,12 prosent) som gikk opp, mens Equinor (-0,78 prosent), Frontline (-1,76 prosent) og DNB Bank (-0,04 prosent) falt.
I Europa var det også en generelt god dag. DAX i Frankfurt (+1,01 prosent) og CAC 40 i Paris (+0,86 prosent) stengte godt opp, mens FTSE 100 i London (-0,04 prosent) gikk bortimot i null.
Et fat nordsjøolje koster i 19-tiden onsdag 79,37 dollar (0,86 prosent).
Meta nekter for at de presser brukere til å følge Trump-kontoer
IT-giganten Meta, som eier Facebook og Instagram, avviser påstander fra enkelte brukere om at de presses til å følge kontoer tilknyttet Trump-regjeringen.
Det skjer etter at enkelte brukere oppdaget at de plutselig fulgte USAs president Donald Trump og visepresident J.D. Vance i sosiale medier etter presidentinnsettelsen på mandag, tilsynelatende uten å ha tatt det valget selv.
Meta svarer på klagen med å påpeke at kontoene tilknyttet presidenten og visepresidenten, tilhører embetet og ikke personen. Derfor vil brukere som fulgte disse kontoene da de tilhørte tidligere president Joe Biden og tidligere visepresident Kamala Harris, fortsatt følge dem.
Kommunikasjonssjef Andry Stone i Meta understreker at også kontoer som tilhører presidentens kontor og Det hvite hus, endres når det er en ny president. Det gjelder også kontoer som er tilknyttet presidentskapet, visepresidenten og førstedamen.
Anklager fra popstjerne
Enkelte brukere mener imidlertid at de blir tvunget til å følge Trump-kontoene, og at de ikke har vært i stand til å avfølge dem.
Sangeren Gracie Abrams, som blant annet var oppvarmer på deler av Taylor Swifts Eras-turné, påstår i et innlegg på Instagram Stories at hun måtte «slutte å følge visepresidenten og presidenten tre ulike ganger fordi Meta bare fulgte dem på nytt».
– Så rart! Jeg måtte blokkere dem, skriver hun videre. Meta har ikke kommentert denne påstanden.
Zuckerberg på Trump-fest
Anklagene kommer samme måned som Meta-sjef Mark Zuckerberg kunngjorde at teknologigiganten slutter med faktasjekking i USA fordi det er «politisk partisk». Han har erkjent at Trumps valgseier er en av årsakene til endringen.
Zuckerberg deltok på Trumps presidentinnsettelse på mandag sammen med en rekke andre tech-milliardærer, deriblant Jeff Bezos, Elon Musk og Google-sjef Sundar Pichai. Tiktok-sjef Shou Chew deltok også.
I sin avskjedstale fra Det hvite hus advarte avtroppende president Joe Biden om oligarki i USA, for mye makt i hendene på noen få, styrtrike personer.
– Vi ser en farlig konsentrasjon av makt hos noen få, superrike personer. I dag vokser det fram et oligarki i USA, av ekstrem rikdom, makt og innflytelse som virkelig truer vårt demokrati, våre grunnleggende rettigheter og frihet, og alles sjanse til å komme seg opp og fram, sa Biden.
USA stanser flyktninger som alt er klarert for innreise
Trump-administrasjonen har kansellert reiseplanene til tusener av flyktninger som allerede var klarert for innreise til landet.
Flyktninger som var klarert og hadde billetter før programmet for kvoteflyktninger blir suspendert 27. januar, er nå strandet rundt om i verden.
Kanselleringen av programmet var en av presidentordrene Donald Trump signerte etter innsettelsen mandag.
Den åpnet først for at de som hadde gjennomgått den lange godkjenningsprosessen og hadde booket fly, fortsatt kunne komme denne uka, men onsdag kom det instruks om at også de er stanset.
Vedtaket rammer blant andre over 1600 afghanere som var klarert etter USAs tilbaketrekning fra Afghanistan i 2021, blant dem folk som jobbet med amerikanske militære og familiene til amerikanske soldater.
E24: Equinor overrapporterte klimatall til Miljødirektoratet
Equinor har lagret betydelig mindre CO2 gjennom sitt karbonfangst- og lagringsprosjekt på Sleipner enn oppgitt, melder E24.
Mellom 2017 og 2022 har Equinor rapportert for høye lagringstall til Miljødirektoratet. I flere år har de hevdet at prosjektet på olje- og gassfeltet Sleipner lagrer rundt én million tonn CO2 årlig.
Dokumentasjon E24 har fått tilgang til, viser imidlertid at selskapet i gjennomsnitt har lagret under halvparten av dette de siste elleve årene. De to siste årene har tallene vært enda lavere, kun rundt 100.000 tonn.
Det internasjonalt anerkjente prosjektet har dermed levert langt svakere resultater enn rapportert.
– Mindre feil kan forekomme, men såpass store feil som det er snakk om her, er ikke vanlig, sier seksjonsleder Ann Mari Vik Green i Miljødirektoratet til avisen.
Overrapporteringen skyldes en teknisk feil med måleutstyret, ifølge pressetalsperson Gisle Ledel Johannessen i Equinor.
– Vi oppdaget selv denne feilen og utbedret forholdene. Vi rapporterte selv om dette til Miljødirektoratet, og har revidert og oppdatert tallene til Miljødirektoratet i etterkant, sier han.