ÅF Advansia jobber med mye mer enn du tror - nå søker de flere prosjektledere
Akkurat nå skjer det mye i industriene som har ligget rolig. Flere norske sektorer opplever en ny vår, så hvorfor nøler oljesektorens arbeidsledige med å melde overgang?
Alle bransjer har sine utfordringer. For oljesektoren er det trange tider økonomisk, men i andre industrier er utfordringene motsatt. Innen bygg, anlegg, industri og energi er det stor etterspørsel etter den samme kunnskapen som oljesektoren nå må kutte ned på.
Én av dem som har meldt overgang fra Nordsjøen til prestisjeprosjekter på fastlandet er Magne Rognes:
– Jeg trodde det kanskje var litt vanskelig for bransjer som bygg og anleggsektoren å ta inn prosjektledere som meg fra offshore, fordi vi har en helt annen bakgrunn, sier han.
I dag jobber han som prosjektleder i ÅF Advansia, en overgang som ikke skjedde helt ut av det blå. Etter over tretti år i oljesektoren stanset oppdragene for den erfarne konsulenten.
– Det var den berømte krisa som slo inn for min del. Men det var også den krisa som fikk meg til å innse at jeg ikke måtte finne min neste jobb i oljesektoren. Det var andre muligheter, sier han.
Og det fant han. For selv om mange industrier kan fremstå som helt forskjellige for deg som arbeidstaker, olja mot fornybar energi for eksempel, kreves akkurat de samme evnene, ferdighetene og erfaringene. Faktisk er det et skrikende behov etter erfarne offshore-arbeidere på land.
Ny jobb på bare dager
Når du er midt i stormen i oljebransjen, kan det være vanskelig å løfte blikket. Det kan bli et problem å se se sin egen bransje slite, og for noen kan det føre til et karrieremessig tunnelsyn.
– Når det er litt laber virksomhet i sektoren du er vant til, ser det ut som det er litt sånn over alt, forklarer Magne.
Selv var Magne konsulent på oppdragsjakt i åtte måneder, før han fikk øynene opp:
– Jeg satt og ventet på nye oppdrag i sektoren. Det var nok en tabbe jeg gjorde, å ikke tenke på at det er stor aktivitet i bygg og anlegg nå.
Til slutt, kom telefonen han ventet på.
– Jeg ble oppringt av ÅF Advansia, som ble tipset av en tidligere kollega av meg. De ringte meg på en onsdag, og lurte på om jeg var interessert. På mandag tok jeg turen fra Trondheim til Oslo for intervju og da jeg gikk ut døra hadde jeg fått jobben.
Ansettelsen gikk raskt, og nå står det utfordrende oppdrag i kø for den tidligere konsulenten. For i ÅF Advansia er han fast ansatt.
– Akkurat nå jobber jeg med utbyggingen av de nye kampflybasen på Ørlandet, som prosjektstyrer der, sier han.
Den lange erfaringen fra oljebransjen kommer godt til nytte, men Magne er klar på at det ikke er en direkte en-til-en overgang med tanke på kunnskapen, men spesielt lang er ikke veien.
– ÅF har kanskje knekt den koden, og ser at det er ikke så store forskjeller. Det er oppfatninger i begge bransjer om at personell med offshore-bakgrunn ikke kan benyttes i landbasert virksomhet. Det er feil, spesielt for dem som har ledet og de som har deltatt i prosjektarbeid.
Samme prosjektmal
Nå gjelder det for de som innehar god kompetanse fra oljesektoren, å snuse på mulighetene som eksisterer andre steder i landet. En overgang kan være mye lettere enn de fleste tror, spesielt for de som har ledet prosjekter av alle slag i oljebransjen.
– Der det er spesielt interessant å hente eksperter fra offshore med bakgrunn i prosjektledelse, prosjektstøtte, og med fagkompetanse innen prosess, maskin, instrumentering, elektro og automasjon.
– Disse funksjonene bruker vi på våre landbaserte prosjekter, sier Jan Eklund som leder samferdsel, industri og energi-delen hos ÅF Advansia.
Prosjektene på land blir stadig større, noe som krever profesjonell styring og kapasitet fra byggherrens side. For å dekke dette behovet knytter ÅF til seg ressurser med sitt partnernettverk, som supplement til egne ressurser.
Prestisjeprosjekter på rekke og rad
ÅF Advansia er for tiden involvert i en rekke store, prestisjefylte prosjekter. Av aktuelle større prosjekter kan nevnes: Ny hovedflyplass på Gardermoen, nytt Munchmuseum og nye Deichmanske hovedbibliotek, Kampflybase Ørland og Campus Ås.
I tillegg har ÅF Advansia store prosjekter innen anlegg som Vestfjorden Avløpsselskap, Bekkelaget renseanlegg, biogassanlegg for Bergen kommune, Bybanen i Bergen og nytt meieri for TINE i Bergen. Bredden i prosjektporteføljen gir gode muligheter for den enkelte til å jobbe med interessante arbeidsoppgaver og å utvide sin egen kompetanse.
Høy aktivitet innenfor en rekke forskjellige forretningsområder betyr gode muligheter for de faste ansatte hos ÅF Advansia til å utvide sin kompetanse. Fleksibilitet er nøkkelordet, og for en prosjektmedarbeider kan variasjonen være stor fra oppdrag til oppdrag
Har mye å lære av oljesektoren
Landbasert bygg- og anleggsvirksomhet har mye å lære av offshoreindustrien. Dette gjelder for eksempel prosjektgjennomføringsmodeller, faseinndeling og beslutningsmilepæler, prosedyrer og rutiner, KS-strategi, kontraktsformer, innkjøp, sikkerhet og usikkerhetsanalyser.
Jan Eklund er enig med Magne i at terskelen for å hoppe fra industri til industri er langt lavere enn det mange tror:
– Jeg tror mange vil kjenne seg igjen fra offshore til de landbaserte prosjektene vi kjører. Forskjellen er ikke så stor som mange kanskje tror, avslutter Jan Eklund.
Erfaren offshore-arbeider og søker jobb?
Ta kontakt.
I ÅF Advansia er vi alltid på jakt etter, og har et skrikende behov for eksperter fra offshore med bakgrunn i prosjektledelse, prosjektstøtte (kvalitetssikring, framdriftsplanlegging, kontraktsledelse, prosjektøkonomer, dokumentcontrollere, SHA, sikkerhet, innkjøp og usikkerhetsanalyser) og fagkompetanse innen prosess, maskin/instrumentering og el/automasjon.
Hos oss vil du få jobbe med alt fra flyplasser og jernbane til vei, industrianlegg og vindkraftverk.
Vet du selv at du er flink, er du trolig en som passer hos oss. Jeg hører gjerne fra deg.
Jan Eklund
Samferdsel, industri og energi
jan.eklund@afconsult.com
951 04 512