Dette er olje-oppstarten som vil gjøre jobben billigere og raskere enn kjempene
Kjetil Høyer og makker Per Lillejordet sitter på kontoret sitt ved Lysaker. Rett utenfor vinduet suser den siste resten av morgenrushet forbi på E18, mellom dem og det det nye praktbygget til en av oljebransjens større spillere – som også er en av Høyer og Lillejordets konkurrenter.
Ingen av dem er likevel direkte bekymret for hverken store konkurrenter eller situasjonen i oljebransjen akkurat nå. Selv om de er små, er de langt fra ferske i gamet.
– Ny teknologi må ikke utvikles i de store selskapene, sier Lillejordet.
De to har samlet et knippe av de skarpeste oljehodene med lang erfaring og startet i oppstartsbedriften Nautilus Subsea. De har valgt en av de tøffeste tidene på lenge for å forlate det som var en trygg jobb, og startet for seg selv rett før nedturen kom.
– Vi må ikke glemme at da jeg begynte i oljebransjen var en pris på 50 dollar fatet eventyrlig, sier Lillejordet for å sette dagens situasjon i kontekst, og fortsetter:
– Det er 40 felt på norsk sektor som venter på å bli utbygd. Når oljeprisen blir god, så kommer dette ut på markedet. Og da skal vi ha bygd opp organisasjonen til å være klar til å ta den jobben, sier han.
Jobben med å stable en oppstartsbedrift på bena, med penger fra egen lomme, midt i en av de mest turbulente tidene på lenge er ikke lett.
Spesielt mye enklere blir det ikke av at de viktigste arbeidsverktøyene til Nautilus Subsea kan koste oppimot et par hundre tusen kroner per lisens. Programvaren de trenger for å lage CAD-tegninger og gjøre strukturanalyser av nye subsea-løsninger kunne alene satt en stopper for hele moroa.
Selskapet klarte heldigvis å finne en løsning, som nå blant annet har bidratt til at de har vunnet en stor kontrakt på Johan Castberg-feltet i Barentshavet.
Kobler alt under vann
Så hvem er egentlig Nautilus Subsea? Kort fortalt er det et selskap med ni ansatte, som har satt fokus på høy kompetanse og fleksibilitet for å kunne utvikle akkurat de løsningene kunden etterspør. De har blant annet utviklet en egen teknologi for fjernstyrt sammenkobling av rør på store vanndyp.
– Jeg tror nok mange av de store organisasjonene har vokst seg veldig tunge, med dyre prosesser. Med småaktører, som oss, kan man kanskje rokke ved de tradisjonelle måten å gjøre ting på i oljebransjen, sier Høyer.
Produktene de lager er rettet mot partiet mellom oljebrønnen på havbunnen og undersiden av plattformdekket. Eksempler er endetermineringer av rør, utstyr som du kobler på en rørledning, rørforgreninger, beskyttesstrukturer og mye mer. Kort og godt gjør de utvikling, design, produksjon og levering av alt du trenger av strukturer for å få oljen opp fra brønnhodet til plattformen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hvert eneste produkt gjengen på Lysaker lager er i utgangspunktet en spesialløsning laget for et spesifikt problem, men enkelte er mer unike enn andre.
Som den gangen en oljeoperatør ringte og trengte et fjernstyrt spesialrobot som skulle jobbe på store dyp.
Roboten måtte hente opp rør fra store dyp. Det var ingen enkel jobb, da roboten måtte kune håndtere både fleksible og stive rør, alene og samlet i store «bundles». Under et annet spesialoppdrag måtte de utvikle en robot som kunne fjerne kvikksølv innvendig i rør på havbunnen.
Leier avansert programvare
For å lage disse strukturene, om det så er en komplisert endeterminering eller en beskyttelsesstruktur, tar Nautilus i bruk en rekke avanserte programmer. Disse programmene er hele plattformen selskapets virksomhet bygger på.
Hovedløsningen er CAD-verktøyet Inventor. Det er her de lager 3D-modeller av alle produktene, som de så gjør strukturanalyser på i et eget analyseprogram. Dette programmet sjekker at dimensjoner, skjøter og koblinger vil holde under de massive påkjenningene på havbunnen:
– Løsninger som bare ser ut som dumme stålkonstruksjoner ligger det egentlig veldig mye kompetanse bak. Det skal tåle saltvann i 30 år, store dyp og høyt trykk, sier Høyer, før kollega Lillejordet utdyper:
Det er en skikkelig 'catch-22' å være oppstarts-selskap
– Kjetil Høyer
– Det å lage en god 3D-modell tar lang tid, men når 3D-modellen er god tar det forholdsvis kort tid å lage arbeidstegningene av dem etterpå.
Disse programmene er altså helt nødvendige for driften, men de koster også mye penger for en oppstartsbedrift. Derfor valgte Nautilus Subsea en løsning som først nylig har blitt mulig: fremfor å kjøpe programvaren og eie lisensen på den, leier de programmene fra kvartal til kvartal.
Det som var en investering på flere hundretusen kroner, kan stykkes opp til å bare bli tusenlapper i måneden. Det er som natt og dag for økonomien:
– Fremfor å legge hundretusener på bordet, som i praksis må komme fra vår egen lomme, så får vi da stykket opp kostnaden slik at vi tar vare på kontantflyten i selskapet. Vi er sårbare i oppstarten, og da hjelper dette betydelig, sier Høyer.
Implementerte løsningen
Til jobben med å implementere programmene fikk de hjelp av NTICADcenter, Norges ledende leverandør av slike løsninger. Sammen studerte de to partene behovene og arbeidsmetodene til Nautilus før de la en plan for hvordan flaskehalser kunne forbedres og fjernes via gode løsninger, før programmene ble satt opp og integrert med de andre løsningene i selskapet.
– Helt konkret så har vi laget et image av alle programmene hos Nautilus, slik at de enkelt kan rulle ut programmene til brukernes datamaskiner ferdig konfigurert med alle innstillinger. Videre satt vi opp Autodesk sin «data management»-løsning med server som heter Autodesk Vault. Vault er en sikker lagringsplass for designdata som tar vare på alle versjoner og sporer de endringene som er gjort i et prosjekt, forteller Hans Christian Fossum, salgskonsulent for maskiningeniører i NTICADcenter
Autodesk Vault har også en mulighet for å gi bedrifter en ekstra sikring mot industrispionasje, ved at man kan styre hvem som har adgang til hvilke prosjektfiler. Det gjør at for eksempel eksterne konsulenter kan jobbe innenfor bedriftens brannmur, uten at man trenger å bekymre seg for at konsulenten har tilgang til andre data enn det de skal jobbe på.
Fikk ikke engang telefonabonnement
Leie av programvare har også den fordelen at det gir mer fleksibilitet. Om man har behov for en ekstra lisens i en kort periode, er det ikke nødvendig å investere i en ekstra lisens som uansett ikke vil bli brukt igjen før etter lang tid. Den ekstra lisensen kan leies inn for ett kvatal, og så avsluttes igjen.
For Nautilus betyr denne fleksibiliteten at de alltid har en base av Inventor- og analyseverktøy-lisenser gående, mens de i perioder øker antallet lisenser for å håndtere topper i ordremengden.
– Akkurat dét er veldig interessant for oss som er avhengig av disse programmene. Da får vi akkurat det vi trenger, til akkurat den kostnaden det innebærer der og da. Det er ikke en investeringsutgift, men en driftskostnad, sier Lillejordet.
Med to år på beina begynner Nautilus Subsea å få fart på bena. At de har vært gjennom den trange tiden som oppstart har gitt dem et tydelig fokus på hva hver eneste krone er verd:
– Da vi startet fikk vi ikke engang lov til å kjøpe bedriftsabonnement til mobilene våre, fordi operatøren ikke kunne se noen tidligere regnskaper. Det er akkurat når du ikke har inntekter til å dekke utgiftene dine, når du starter, at ingen vil låne deg penger fordi du ikke har inntekter. Det er en skikkelig «catch-22», sier Høyer, og fortsetter:
– Selv om vi har denne tunge kompetansen, kan vi ikke ta betalt for den. I dagens oljemarked må vi prise oss ut fra den jobben vi gjør, ikke den kompetansen vi har, sier han, før makkeren avslutter:
- Det hadde helt klart vært tøffere å starte Nautilus uten en slik leiemodell. Et helt prosjekt kan jo bli ulønnsomt om det krever at du må kjøpe én ekstra lisens som du ikke trenger etterpå.
Se alle programmene du kan leie
Fra Autodesk Maya og AutoCAD til Inventor og Factory Design Suite.
Les mer her »Løsningene som er tilpasset deg
NTI CADcenter kan skreddersy og tilpasse en løsning som passer akkurat deg.
Les mer her »Simulering og designanalyse
Det ligger store verdier i dine 3D-design som bare venter på at du utnytter dem.
Les mer her »