Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Elkems løsninger finnes i verdens høyeste skyskraper og dype tunneler.

Og det å holde styr på logistikken kan være overraskende enkelt.

Del

Det norske selskapet Elkem leverer produkter til alle verdenshjørner, og da trenger man stålkontroll på logistikken. Elkem er involvert i prosjekter i hele verden, blant annet bygging av tunneler og skyskrapere, og produserer produkter som bidrar til å lage solceller, vindmøller og biler i fabrikker verden rundt. Kravene til effektivitet blir stadig høyere. Enkle verktøy som en smarttelefon for ansatte gjør den globaliserte hverdagen lettere.

Konsernet har totalt 3600 ansatte, flere forskningssentre og 21 fabrikker, i hovedsak fordelt på Norge, Kina, Brasil, flere europeiske land, Canada og Sør-Afrika. Disse fabrikkene produserer materialer som karbon, silisium og silikon, og selskapet har også støperiprodukter som brukes til bildeler, mens de andre materialene benyttes i så forskjellige produkter som elektroder og tetningsmidler. 

Alt dette er avhengig av effektivt innkjøp av råvarer, og det må håndteres svære leveranser på et par millioner tonn i året. Det sier seg selv at noen må holde styr på 30.000 containere og flere tusen lastebiler til enhver tid.

Derfor kan det kanskje overraske deg at Elkem får veldig mye hjelp av helt vanlige smartmobiler til å utføre jobben.

Håndterer alt med smartmobil

Fiskaa Verk i Kristiansand, en av Elkems mest sentrale lokasjoner i Norge. <i>Foto: Elkem</i>
Fiskaa Verk i Kristiansand, en av Elkems mest sentrale lokasjoner i Norge. Foto: Elkem

Det nok ikke akkurat sjokkerende at komplekse prosjekter krever stålkontroll på logistikken.

Elkem Carbon-avdelingen, for eksempel, har fabrikker i Kristiansand, Sør-Afrika, Kina og Brasil. Råvarene til produksjonen kommer inn med båt, mens ferdigvarene blir sort sett fraktet ut i containere med videre innenlandsdistribusjon i Europa og andre regioner via lastebil, barge og tog.

Anders Malvik, som er ansvarlig for innkjøp og råvareforsyning i Elkem Carbon, samt logistikk for hele Elkem-konsernet, nikker bekreftende når vi spør om logistikken er krevende, men forklarer at det er ett verktøy som alle har i lomma som har gjort hverdagen enklere, nemlig en smartmobil.

Han er tydelig på at en «vanlig» smartmobil, med «vanlige» apper er i stor grad det man trenger for å gjøre logistikk-jobben effektivt når man er mye på reise.

– Vi sjekker inn på fly, kjøper billetter, følger med på markedene verden rundt med for eksempel Bloomberg-appen, kommuniserer over epost eller vanlige meldinger, bruker vanlig Apple-kalender. Salgsorganisasjonen vår bruker mye Skype og Facetime, forteller Malvik.

På denne måten kan de ansatte som er på reise fortsatt sørge for at fatene med sementerinsgsløsningen Microblock kommer frem.

Det er klart at ikke all jobben som trengs kan gjøres utelukkende på mobil, og Malvik er tydelig på at det av og til er nødvendig med fysiske møter, spesielt for de med større personalansvar. Standardoppgavene kan imidlertid gjøres like godt på farten, og det er flere tydelige fordeler med det:

– Du får gjort mer på kortere tid. Før tok det mye tid å kommunisere, men det går mye fortere nå. Vi er alltid tilgjengelige, noe som selvsagt er en fordel, men også mer krevende, innrømmer Malvik.

Store ambisjoner

En vanlig smartmobil er et uvurderlig verktøy for Elkems ansatte i felten. <i>Foto: Elkem</i>
En vanlig smartmobil er et uvurderlig verktøy for Elkems ansatte i felten. Foto: Elkem

Elkem har 370 personer som til enhver tid jobber med forskning og utvikling, og dette ustanselige fokuset på innovasjon har ført til mange spennende gjennombrudd, både innenfor teknologi og effektivitet.

Innovasjon kommer både nasjonalt og internasjonalt:

I 2009 åpnet for eksempel Elkem en ny fabrikk i Kristiansand som iverksatte en ny produksjonsprosess for superrent silisium til solcelleindustrien. Fabrikken bruker 75 prosent mindre energi sammenlignet med tradisjonelle teknologier.

Solcellepaneler basert på silisium produsert av Elkem Solar brukes blant annet i prosjekter i India og Japan.

Elkem Thamshavn er et smelteverk som ligger rett nord for Orkanger, og som var et av de første i verden som tok i bruk et nytt energigjenvinningssystem. Dette systemet gjenvinner rundt 30 prosent av elektrisiteten som brukes, og hele smelteverket er et av de aller mest moderne av sitt slag i verden.

Resultatet: Massive, betydningsfulle prosjekter, verden rundt. Mange av disse hadde trolig vært vanskelige å gjennomføre uten Elkem.

For eksempel - materialer som skal tåle å brukes i det ekstreme miljøet i Nordsjøen eller det Kaspiske hav, under boring av oljebrønner og vedlikehold av disse.

Eller enda større: Elkems løsninger brukes i verdens høyeste skyskraper, Burj Khalifa i Dubai (der det kreves ekstremt holdbar betong), noen av verdens lengste bruer og meget krevende tunnelprosjekter - blant annet Crossrail-prosjektet under London, som vil effektivisere jernbanetransporten under storbyen.

Trenger ikke spesialutstyr

Silisium-pulveret Silgrain, som produseres av Elkem. <i>Foto: Elkem</i>
Silisium-pulveret Silgrain, som produseres av Elkem. Foto: Elkem

Det finnes smartmobiler som er spesialtilpasset krevende, utendørs bruk, og dermed er vannavstøtende og støvsikre. Disse er nyttige i mange situasjoner, men akkurat i logistikken er det ikke nødvendig.

– Vi har en avtale med MPX, som er hovedleverandøren vår, og denne går på mobil og relatert utstyr. Det er en ganske åpen avtale når det gjelder typer utstyr vi kan kjøpe inn, og de aller fleste av mine kolleger bruker nok iPhone. Uten at det er noe sentralisert krav på det, sier Anders Malvik.

Økt globalisering av prosjektene Elkem er involvert i, enten det er bygging av tunneler og skyskrapere, eller produksjon av elektroder som skal shippes fra fabrikker rundt om i verden, fører med seg stadig høyere krav til effektivitet.

Selskapet ser dermed også fremover, og vil vurdere utvikling av spesifikke apper for for eksempel sporing av lastebiler, og hva de leverer rundt om i Europa. Appene vil knyttes opp mot et felles ERP-system for Elkem, ifølge Anders Malvik. 

Det koker ned til at det finnes måter å gjøre jobben enda mer effektiv der det trengs, men verktøyet har de fleste av oss allerede i lomma.

iphone6s galaxys7 xcover3

Apples kraftigste smartmobil:
iPhone 6S

Android-flaggskipet:
Galaxy S7

Vannbestandig og støvtett:
Galaxy Xcover 3

3D Touch Svært kraftig IP67-sertifisert
12 MP kamera Vantett Bra batterilevetid
Lynrask maskinvare Unikt design Tåler fra -20 til 60 grader
Dobbelt så raskt nett Topp kamera Slank design
Les mer her   Les mer her Les mer her 
Var denne artikkelen nyttig?