Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Slik startet Alain sitt eget IT-selskap i Rwanda da han var 14

Del
Vis mer

Alle gründere hadde priset seg lykkelig om de kunne starte et firma og ha tre ansatte innen et par år.

Alain på tyve år gjorde akkurat det, mot alle odds i Rwanda.

Han kan takke seg selv for å ha lagt inn mange år med hardt arbeid, godt støttet av SOS-barnebyers programmer for å skape ressurssterk ungdom som kan møte et moderne arbeidsmarked verden over.

– Jeg ønsket å være selvstendig næringsdrivende og styre min egen arbeidshverdag, velge de menneskene jeg skulle jobbe med, og å høste gevinst fra egen innsats, sier Alain om starten på sitt firma Technology Agent. Han har sitt lille hovedkvarter i Rwandas hovedstad Kigali, og fikk sitt første oppdrag i en alder av 14 år.

Vant over dyp fattigdom 

La oss gå tilbake noen år. Alain hadde ikke det noen kan kalle en enkel oppvekst. Født rundt tiden Rwanda opplevde folkemord, fikk han en oppvekst i dyp fattigdom fra tidlig alder. For han ble yrkesskolen som SOS-barnebyer driver i Kigali et viktig vendepunkt. Og Googles Larry Page sørget for inspirasjonen.

Alain var 14 år da han startet sin lille IT-bedrift. Foto: Ms Rose Lyadede.
Alain var 14 år da han startet sin lille IT-bedrift. Foto: Ms Rose Lyadede.

– Jeg kom inn i denne bransjen på grunn av min interesse for datamaskiner. Det å lage programvare og tilby dataløsninger, er noe jeg synes jeg er veldig spennende, sier Alain.

Hans firma har funnet en nisje i Rwanda, der mye av den digitale utviklingen fremdeles er i kjømda. Han har spesialisert seg på å utvikle nettsider for lokale bedrifter, og strømlinjeformet prosessen.

– Det tar omtrent tre dager å designe en kompleks nettside, og en dag for en enkel en. Vi har 23 kunder og forbereder nå vårt neste prosjekt, forteller han.

Hans første oppdrag ble godt belønnet, og som en god gründer gikk pengene rett tilbake til firmaet.

– Jeg fikk den første jobben min med utvikling av en nettside året før jeg var ferdig med skolen, forklarer Alain.

Startkapital: 235 Euro

Skolene satser på å gi foreldreløse og fattige barn et grunnlag med yrkesskole, der de kan starte voksenlivet mer selvstendig.
Skolene satser på å gi foreldreløse og fattige barn et grunnlag med yrkesskole, der de kan starte voksenlivet mer selvstendig.

Alain fikk bruke yrkesskolens datarom i fritiden og læreren hjalp til i begynnelsen. Den første kunden ble fornøyd og ga ham den første inntekten; 200 000 rwandiske franc (235 Euro). 

Dermed var Alains begynnende IT-eventyr født.

– Jeg er god til det jeg gjør, fordi jeg er lidenskapelig opptatt av det. Og jeg har en god utdannelse. På SOS-yrkesskolen fikk vi mye tid til å være kreative og lærte hvordan man blir konkurransedyktig. Det dannet et godt grunnlag, legger Alain til.

Ressurssterk ungdom er en forutsetning for økonomisk utvikling.

Alain tilhører den største generasjonen afrikanere som skal ut på arbeidsmarkedet de nærmeste årene. På et kontinent som bare hoppet rett på den mobile revolusjonen, er kravene til kunnskap skyhøye.

– Innen 2030 vil de afrikanske landene ha det høyeste antall personer i arbeidsproduktiv alder av alle land i hele verden, forklarer Linda Cecilie Dale. Hun jobber for SOS-barnebyer, en organisasjon der de ser viktigheten av å støtte ungdom fra utsatte familier slik at de klarer det store spranget fra ungdom til et selvstendig voksenliv.

– Man vil ha et stort antall ungdommer, og behovet for nye jobber er stort. Det er viktig å gjøre ungdommene så ressurssterke som mulig, sier Dale.

Viktig å bygge kompetanse raskt

På denne skolen i Kigali fikk Alain lagt grunnlaget for sin IT-bedrift. Han lånte PC-er på skolens datarom til å lage nettsider for sin første kunde, og så var han i gang.
På denne skolen i Kigali fikk Alain lagt grunnlaget for sin IT-bedrift. Han lånte PC-er på skolens datarom til å lage nettsider for sin første kunde, og så var han i gang.

For å få til flere suksesshistorier som Alain er SOS-barnebyer avhengig av gode støttespillere som ønsker å gi ungdom gode fremtidsmuligheter. Ved å bli bedriftsfadder for kun 1000 kr i måneden, er bedriften med på å støtte programmer rettet mot ungdom.

Hos SOS-barnebyer handler det om å skape det beste grunnlaget for barn og ungdom fra sårbare familier. Det betyr at de må oppfordres til å stikke fingeren i jorden noen ganger. 

– Mange har drømmer om å bli ingeniører, advokater og leger, men vi oppfordrer våre ungdommer til å også ta en yrkesopplæring slik at man har en utdanning i henhold til behovene i det aktuelle landet.

Yrkesopplæringen, også i moderne IT-fag som Alain tok, gir ungdommen en raskere start på det livet og forbereder dem på det voksne livet.

– Det er høy arbeidsledighet i mange afrikanske land, jobbene er ikke på hvert hjørne. Derfor er det viktig å ha kompetanse som raskt gjør at de kan skaffe en inntekt på egne ben. Skal vi lykkes med globale utviklingsmål så må vi satse på ressurssterk ungdom.

Bli med på å gi håp og fremtidsmuligheter for ungdom

For å få til flere suksesshistorier som Alain er SOS-barnebyer avhengig av gode støttespillere. 

Vi trenger bedriftsfaddere som kan støtte våre programmer rettet mot ungdom og pengene bidrar bla. til å gi relevant yrkesopplæring av god kvalitet.  Bli med på å gi håp og fremtidsmuligheter for ungdom for kun 1000 kr i mnd.

Bli bedriftsfadder her »

Var denne artikkelen nyttig?