IT

Ny norsk superbrikke: – Vi i Norge kan ligge foran når vi vil

 Utviklingskit: Dette lille kretskortet med den lille prosessor-/radiobrikken i midten har hele ti ulike sensorer og drives av et knappcelle-batteri på baksiden.
Utviklingskit: Dette lille kretskortet med den lille prosessor-/radiobrikken i midten har hele ti ulike sensorer og drives av et knappcelle-batteri på baksiden. Bilde: Odd Richard Valmot
26. feb. 2015 - 19:43

Internett of Things er avhengig av mange ting, men batteriforbruk er øverst på lista. Skal verden pepres med alle slags sensorer kan vi ikke kable alle med strøm og signal.

De må gå på batteri og sende trådløst. Akkurat dette er en norsk spesialitet, og i dette verdensmesterskapet har vi ikke smurt oss bort.

Som vi har omtalt tidligere konstrueres over 70 prosent av alle Bluetooth Smart brikker i Norge. Texas Instruments og Nordic Semiconductor er gigantene på dette markedet.

Men det er ikke bare Bluetooth det handler om. Det handler også om andre radioteknologier som skal levere signaler fra en eller annen sensor.

Les også: Norsk firma hevder ny brikke vil revolusjonere bluetooth-teknologien

Kombinerer prosessor og radio

Fra før har Texas Instruments vært en av lederne med sine strømgjerrige radiobrikker. Nå har ingeniørene på Smestad utviklet nye SimpleLink, og det er mer enn en radio. Det er en mikrokontroller med radio.

En «industri first», som de selv kaller det. Den kan både sende og motta informasjon trådløst og behandle den i tillegg. Resultatet er lavere batteriforbruk og en enklere, billigere og mer kompakt konstruksjon.

— I første omgang kommer vi med tre ulike varianter av SimpleLink, hver med ulike radioer. Senere i år kommer vi også til å lansere en utgave med to radioer. Her er vi først i verden. En med Bluetooth og kan ta seg av kommunikasjon på kort hold og en radio med et frekvensområde på under en GHz og som har svært mye større rekkevidde, sier Øyvind Birkenes, som leder TIs virksomhet i Norge.

Les også: Norsk VR-sykkel så realistisk at folk ikke turte sykle videre

En fjerdedel av strømforbruket

— Vi kombinerer det vi kan om prosessorer, radioer og strømforbruk og har laget et produkt som bruker en fjerdedel av strømmen av det dagens utstyr med separat prosessor og radio trenger. Selv om den nye ARM-baserte prosessoren er rask har vi fått den til å bruke bare 2,9 milliampere når den jobber for fullt.

– I sovemodus bruker den bare en mikroampere selv om den bevarer innholdet i minnet og lar klokkekretsen gå. Når radiodelen sender og mottar bruker den bare 6 milliampere. Dette er spesifikasjoner som et er svært betydningsfulle for de som bygger slikt utstyr, og det er det mange som gjør, sier systemingeniør Terje Lassen.

Selv om markedet TI adresserer med sin nye brikke er stort, er det også et markedet som vil vokse voldsomt i årenE fremover. Det spenner fra fjernkontroller og smartklokker til alle slags sensorer i smarte hus, smarte velferdsløsninger og alt det andre som er smart og i startgropa.

Industrien er også i ferd med å bli smart ved å sette sensorer og aktuatorer rundt om i fabrikkene og gjennomføre et nytt trinn av automatisering og overvåkning.

Les også: 10 triks for bedre wifi hjemme

Øivind Birkenes i Texas Instruments i Norge har ledet utviklingen av de nye brikkene som de håper vil ta et voldsomt jafs av verdensmarkedet for IoT-kretser
Øivind Birkenes i Texas Instruments i Norge har ledet utviklingen av de nye brikkene som de håper vil ta et voldsomt jafs av verdensmarkedet for IoT-kretser

Legger lista høyt

Markedet TI adresserer med de nye brikkene er allerede gigantisk. Det skal selges rundt en milliard slike i år.

— De siste årene har vi vokst flere titalls prosent fra en stor base, og med denne annonseringen skal vi vokse videre. Vi vil ta en stor del av dette markedet med våre SimpleLink-produkter allerede i år, sier Birkenes.

— Strømforbruk er en avgjørende faktor for å lykkes med internett of things og automatisering av oppgaver, Vi trenger en slik utvikling for å få mest mulig ut av teknologien fremover. Samtidig viser det Texas Instruments har gjort at vi kan ligge i front i Norge når vi vil. Jeg skulle ønske at flere lot seg inspirere av slike eksempler når vi nå bygger det fremtidige it-baserte næringslivet i Norge, sier direktør internett og nye medier i IKT Norge, Torgeir Waterhouse.

Komplett

Slike brikker selger ikke seg selv bare på spesifikasjonene. Kundene trenger også såkalte utviklingskit og programvare.

Det har TI skjønt og kommer med en komplett utviklingspakke med programvare og elektronikk.

Et lite utviklingskort har den nye brikken og hele ti ulike sensorer som kan brukes til utvikling.

Hele stasen koster bare 29 dollar og programvaren er gratis.

Les også:

Slik ser du USA-Netflix på mobilen

Dette armbåndet inneholder 25 ulike verktøy

Dette blir lanseringstidspunktet til Apple Watch  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.