Om to år er Universitetet i Oslo 200 år. Da er det på tide å få fart på databehandlingen og en skikkelig superdatamaskin står høyt på ønskelisten.
En petaflop burde være akkurat passe. Det er på linje med den raskeste superdatamaskinen i verden.
Kjapp
Dagens maskin, Titan, er på brøkdelen av denne ytelsen, men med sine rundt 60 teraflops likevel en av de raskeste i Norge.
Maskinen er bygget for å gi en generell ytelse med tanke på alle mulige brukere fra tradisjonelle oppgaver som fysikk og matematikk til slike ting som lingvistikk og innen samfunnsforskning.
– Vi ser at behovet for superdatakraft øker voldsomt i årene fremover. Ikke minst fordi vi skal behandle svære datamengder som kommer fra forskningssenteret ved CERN hvor Norge er medlem, sier senioringeniør ved Universitetets senter for informasjonsteknologi, Hans A. Eide.
Norske røtter
Det er Sun som har hatt de største leveransene til UiO
– De har spesialisert seg på åpne såkalte HPC – High Performance Cluster-løsninger. Sentralt i Suns tilbud står en norskutviklet svitsj som sørger for at datastrømmene flyter mellom de ulike nodene i klyngen. Suns svitsjeteknologi har røtter tilbake til Norsk Data og datterselskapet Dolphin som Sun kjøpte en del av for mange år siden. Det norske forsknings og utviklingsteamet har fortsatt utviklingen og lager nå verdens raskeste svitsj til HPC-markedet, sier Ola Tørudbakken i Sun, som bærer tittelen distinguished engineer.
Verdens største svitsj
Det spesielle med Suns svitsj er at de kan flytte data fra et sted til et annet uten å involvere prosessorene.
– Og vi kan gjøre det svært raskt og uten at de ulike datastrømmene i svitsjen forstyrrer hverandre. Alt dette koker ned til en latens på et milliondels sekund og det er 10 til 30 ganger bedre enn en tilsvarende svitsj basert på Ethernet. Fra en pakke kommer inn på svitsjen til den går ut igjen tar det 700 nanosekunder. Den totale kapasiteten er på 110 terabit/s eller om du vil 4,5 millioner mp3-sanger i sekundet. Med 3456 porter er dette også verdens største svitsj. Nå jobber vi med neste modellen som vil være mer enn dobbelt så rask, sier han.