OLJE OG GASS

Reduserer slitasjeskader under vann

Denne oppfinnelsen skal øke produktiviteten i subseasystemer.

Slik ser Reactive Flex Joint ut. Ved å omdirigere presset skal den øke levetiden til permanente subseainstallasjoner. FOTO: FMC Technologies
Slik ser Reactive Flex Joint ut. Ved å omdirigere presset skal den øke levetiden til permanente subseainstallasjoner. FOTO: FMC Technologies Bilde: FMC Technologies
16. aug. 2012 - 15:34

tu.no presenterer teknologien til ni av de heteste kandidatene til ONS innovasjonspris 2012.

Følgende kandidater er presentert så langt:

MD Group: Gjør det enklere å samle oljesøl

Welltec: Rørkutter kan bli årets oppfinnelse

Skal reduserer slitasjeskader

Reactive Flex Joint skal øke produktiviteten ved å forhindre slitasje på undervannsutstyr.

Innovasjonen, utviklet av FMC Technologies, skal absorbere kreftene som subseabrønner utsettes for ved bruk av midlertidig ekstrautstyr.

Subsea-systemer, som står på havbunnen og henter opp olje og gass, trenger ofte ekstrautstyr for å gjennomføre ulike operasjoner som vedlikehold eller intervensjoner. Dette midlertidige utstyret er ofte stort og tungt og kan etterlate slitasjeskader på de permanente installasjonene.

Reactive Flex Joint er utviklet for å redusere slike skader og dermed øke levetid og effektivitet hos subsea-systemer.

Systemet vårt skal utligne de bøye/moment-kreftene som ekstra utstyr påfører det permanente utstyret, forteller Lars Ole Bjørnsrud, kommunikasjonsdirektør i FMC Technologies.

Innovasjonen skal kunne begrenset presset på det permanente utstyret ved å omdirigere det til det midlertidige utstyret som er langt enklere å inspisere og bytte ut. Blant annet brønnhodene, juletrærne og kontrollpakkene skal få økt ytelse og levetid med dette systemet.

Sterk subseavekst: 90 nye felt og 20 nye plattformer

Økning av produksjon

– Hovedpoenget med dette er jo å kunne utnytte oljefeltene i større grad, det gjøres ved å sørge for at subseasystemene lever lenger, forteller Bjørnsrud.

Med redusert risiko for skader åpner det for mer aktivitet på installasjonene, noe som er med på å optimalisere produksjonen.

Ved mindre slitasje ved bruk av ekstrautstyr vil det også bli mulig å benytte nytt og tungt utstyr til brønnoverhalinger på gamle subseainstallasjoner.

En fullskala demonstrasjonsenhet ble testet i februar, mars og mai i år. Ifølge Bjørnsrud har disse testene vært positive:

– Testene våre har vist veldig, veldig gode resultater, sier han.

– Vil få stor betydning

I 2010 ble prosjektet bevilget seks millioner kroner fra DEMO 2000.

På deres egne nettsider skriver DEMO 2000 at pengene går til «innovative prosjekter som vil få stor betydning for norsk leverandørindustris konkurransekraft».

FMC-direktøren: – Man må lære seg å si nei til oppdrag

Les også: Forlenger levetiden på undervannsbrønner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.