Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

7 grunner til at du bør være fagorganisert

Lurer du på hvorfor du bør være fagorganisert?
Lurer du på hvorfor du bør være fagorganisert? Foto: Getty
Del
NITO BrandStory
NITO er Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer. Som medlem har du en støttespiller som er ekspert på lønn, lønnsforhandlinger og dine rettigheter i arbeidslivet. Du bygger nettverk og deltar på kurs og arrangementer. I tillegg får du gunstige økonomiske fordeler som gir deg mer å rutte med i hverdagen. NITO vil være støttespiller hele livet.

– Over 110.000 medlemmer

– 13.000 studentmedlemmer

– NITO er representert på 1900 arbeidssteder

– Faglige og sosiale arrangementer over hele Norge

Les mer om Norges ingeniør- og teknologorganisasjon og bli medlem på nito.no

Arbeidsgiver har stor makt over din arbeidshverdag, særlig når det kommer til lønn og arbeidsforhold. Som fagorganisert får du en unik forhandlingsposisjon, mer innflytelse på arbeidsplassen og en rekke andre fordeler.

Det finnes lover og regler i blant annet arbeidsmiljøloven som beskytter deg, men bare til en viss grad. Det er dessverre ikke slik at alle arbeidsgivere på eget initiativ sørger for at rettighetene dine blir ivaretatt.

Lovverket er ikke nok alene

Arbeidsmiljøloven angir en del minsterettigheter for arbeidstakere. Flere av rettighetene vi tar som en selvfølge er faktisk ikke lovfestet, men et resultat av tariffavtaler som fagforeningene har forhandlet fram. Disse avtalene er ikke hugget i stein, og må forsvares av en sterk fagbevegelse. ​

En tariffavtale vil lønne seg: Hva er en tariffavtale?

En tariffavtale er en avtale mellom arbeidsgiver og fagorganisasjoner om lønn- og arbeidsvilkår. Den setter rammen som arbeidsgiver kan bevege seg innenfor. I tillegg til lønn og arbeidstid, regulerer tariffavtalene blant annet bestemmelser om ulike sosiale rettigheter og pensjon for de som har dette avtalefestet

Du får større innflytelse på arbeidsplassen

Som enkeltperson har du begrenset påvirkning på arbeidsplassen. Gjennom tariffavtaler har du gjennom tillitsvalgte både forhandlingsrett på lønn og reell innflytelse på arbeidsplassen. Jo flere på arbeidsplassen som er organisert, desto lettere er det å forhandle med arbeidsgiver.

Du får høyere lønn

De siste tjue årene har lønnsforskjellene økt i Norge, og mye av vitsen med å være fagorganisert er å få høyere lønn. Forskning viser at fagorganiserte arbeidstakere tjener mer enn uorganiserte; Jo større andel av de ansatte på en arbeidsplass som er fagorganisert, desto mer øker lønna. Er over halvparten organisert, øker lønna med 14-15 prosent, sier forskerne.

Du får bedre betingelser

En tariffavtale gir deg i tillegg rett til bedre betingelser, blant annet til å få betalt på helligdager, rett til mer ferie og feriepenger og mer overtidsbetaling.

Tema Fagorganiserte i bedrift med tariffavtale Uorganiserte uten tariffavtale

Lønn

Tillitsvalgte forhandler lønn for deg årlig. Du har rett til årlige lønnsamtale med din leder.

Ingen regler

Arbeidstid

7,5 time pr. dag/ 37,5 t pr. uke

9 time pr. dag/40 timers uke

Helg- og nattillegg

Tillegg jf. tariffavtalen

Arbeidsgiver bestemmer

Ferie

5 uker og 12 % feriepenger

4 uker og 1 dag, 10,2 % feriepenger

Usaklig oppsigelse

Bistand fra tillitsvalgte og advokat om nødvendig

Ingen hjelp, du må selv skaffe og betale advokat

Innflytelse

Avtaler og regler for medbestemmelse

Arbeidsgiver bestemmer hvor mye de vil involvere de ansatte utover minimumsbestemmelsene i lovverket

Du får ekstra beskyttelse

Å være organisert er din beste forsikring i arbeidslivet. Skulle det oppstå konflikter eller uenigheter, er det godt å ha et støtteapparat i ryggen.

Som NITO-medlem får du tilgang til et dyktig apparat av erfarne tillitsvalgte, forhandlere og advokater.

Du får gode medlemsfordeler som du kan spare mye penger på

Som NITO-medlem får du en rekke fordeler du har nytte av både i arbeidslivet og på fritida. Blant dem er gratis legehjelp, gode priser på forsikring og banktjenester, og et variert kurstilbud skreddersydd for ingeniører og teknologer.

Sjekk hva du kan spare med NITOs fordelskalkulator »

Du påvirker framtidas arbeidsliv

Arbeidslivet endres med automatisering, nye forretningsmodeller og tilknytningsmåter. Det er derfor viktig at rettighetene i arbeidslivet tas vare på, samtidig som vi tilpasser oss tiden vi lever i – litt hver dag. Fagforeningene påvirker hvordan framtidas ordninger for hjemmekontor, arbeidstid, feriedager, overtid, permisjoner og pensjon blir. Jo flere medlemmer vi har, desto større gjennomslagskraft får vi.

Velg å fagorganiser deg. Er du ingeniør eller teknolog? – Velg gjerne NITO.

Bli medlem i NITO »

 

Usikker på om du kan bli medlem? Se kriteriesjekken »

Les flere artikler fra NITO