Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

– Høyere lønn? Ikke vis alle kortene med en gang

Cathy Hermstad Patanakarun sitter i styret i NITO Trøndelag nord.
Cathy Hermstad Patanakarun sitter i styret i NITO Trøndelag nord. Foto: NITO
Del
NITO BrandStory
NITO er Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer. Som medlem har du en støttespiller som er ekspert på lønn, lønnsforhandlinger og dine rettigheter i arbeidslivet. Du bygger nettverk og deltar på kurs og arrangementer. I tillegg får du gunstige økonomiske fordeler som gir deg mer å rutte med i hverdagen. NITO vil være støttespiller hele livet.

– Over 112.000 medlemmer

– 13.000 studentmedlemmer

– NITO er representert på 1900 arbeidssteder

– Faglige og sosiale arrangementer over hele Norge

Les mer om Norges ingeniør- og teknologorganisasjon og bli medlem på nito.no

– I lønnsforhandlinger skal du være ærlig og taktisk. NITO-medlem Cathy Hermstad Patanakarun minner om at lønnsarbeid egentlig er noe vi gjør hele tiden.

– Alt henger sammen med alt, sa vel tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Det er mye riktig i det, sier Patanakarun.

– På jobb skal vi være med å skape verdier; for selskapet vi jobber for, for deg og din familie, for samfunnet vårt og kanskje også for planeten vi bor på.

Patanakarun sitter i styret i NITO Trøndelag nord og mener hun gjennom rollen der og gjennom sitt nettverk av ingeniører og teknologer i en rekke bransjer har et godt innblikk i norsk arbeidsliv.

Ta ikke lønn og goder for gitt

– Du kan ikke ta lønn og godene du får på jobb for gitt. Du må stå på for bedriften din, og når du støtter opp om et organisert arbeidsliv vil det også være med å bidra til det beste for deg og selskapet, forklarer Patanakarun.

– I enkelte sektorer er det veldig enkelt å bytte jobb, kanskje spesielt i IT-sektoren, sier hun.

– Og opplever du konflikter eller at betingelsene dine er blitt dårligere sammenlignet med det du kan få i andre selskaper, ja så kan du bare bytte jobb. Når du enkelt får både lønnsøkning og bedre betingelser så er det kanskje vanskelig å se behovet for å være fagorganisert.

– Men det er da du må se det større bildet, mener Patanakarun.

NITOs lønnsstatistikk – viktig verktøy i lønnsforhandling

– Uten fagforeningene, så har du ikke de beste godene. De er vokst frem gjennom mange års arbeid. Det er når vi står sammen at vi finner de beste løsningene, sier Patanakarun.

De gode kortene dine

– Å være fagorganisert er selve oppsummeringen av alle de gode kortene du har på hånden din. <i>Foto:  GettyImages</i>
– Å være fagorganisert er selve oppsummeringen av alle de gode kortene du har på hånden din. Foto:  GettyImages

– Å være fagorganisert er selve oppsummeringen av alle de gode kortene du har på hånden din. Inn i lønnsforhandlinger er det godt å vite at du har noen som taler din sak, som sørger for at rettighetene du har blir fulgt opp.

– Sammen med bedriftsgruppa og med NITO blir dere enig om strategi. Vær taktisk og ærlig i lønnsoppgjøret. Ikke legg alle kortene dine på bordet med en gang. Hold igjen noe, du vet ikke hvordan forhandlingene går, sier Patanakarun.

– Kanskje har du en joker i ermet?

Lønnssamtale – slik gjør du det

– Du trenger en god argumentasjonsrekke, bygg opp skritt for skritt og krev det du må kreve. Er du tydelig og har gode argumenter vil du kunne få gjennomslag, sier hun.

Lokal tilpasning er viktig

Fagansvarlig for privat avtaleområde i NITO kjenner seg igjen i tankegangen til Patanakarun.

Øyvind Kyrkjebø, fagansvarlig for privat avtaleområde i NITO. <i>Foto:  Tom Haga</i>
Øyvind Kyrkjebø, fagansvarlig for privat avtaleområde i NITO. Foto:  Tom Haga

– Det er ulike utfordringer på hver bedrift. Strategi og krav til lønnsoppgjøret må skreddersys til den enkelte virksomhet, sier Øyvind Kyrkjebø.

– Om medarbeidere deltar på lønnssamtalekurs og også har representanter på NITOs tariffkonferanser vil det bidra til å ruste bedriftsgruppa til lønnsforhandlingene, understreker han.

Se alle NITOs kurs og arrangementer
Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra NITO