Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Schneider Electric-teknologi i historisk prosjekt: Cemonite åpner verdens første grønne betongfabrikk i Sandnes

Fabrikken til Cemonite åpnet på Sviland i Sandnes 5. september 2024. Det er den første i verden i sitt slag.
Fabrikken til Cemonite åpnet på Sviland i Sandnes 5. september 2024. Det er den første i verden i sitt slag. Foto: Oioioi
Del

Schneider Electric ønsker å skape «Impact» ved å gjøre alle i stand til å få mest mulig ut av energi og ressurser, og bygge bro mellom fremgang og bærekraft. Vår misjon er å være den pålitelige partneren innen bærekraft og effektivitet. 

Vi er en global industriell teknologileder med verdensledende ekspertise innen elektrifisering, automasjon og digitalisering; og vi jobber for å bringe intelligente, motstandsdyktige, fremtidssikre og brukervennlige løsninger til industri, infrastruktur, datasentre, bygg og boliger.

Med forankring i vår dype domeneekspertise, leverer vi integrerte AI-baserte IoT-løsninger som dekker hele levetiden til anleggene – med en lønnsom vekst for våre kunder som resultat.

I begynnelsen av september åpnet verdens første pilotanlegg som skal produsere klimavennlig betong av gruveavfall. Hvis prosjektet lykkes, kan teknologien ha et stort globalt eksportpotensial.

 Både gruveindustrien og betongproduksjon er kjent for store utslipp og utfordringer rundt avfallshåndtering. Nå kan de sammen utgjøre løsningen som skal bidra til å gjøre gruveindustrien og betongproduksjon mer bærekraftig.

Det norske selskapet Cemonite har utviklet en teknologi som kan produsere et bærekraftig alternativ til sement. Dette skal gjøres ved å resirkulere eksisterende avgangsmasse fra gruver og redusere energibehovet i produksjonsprosessen av sement.

Pilotanlegget åpner i Sandnes i starten av september, og er blitt utstyrt med automatiseringssystemer fra samarbeidspartneren Schneider Electric.

Stor betydning for gruvenæringen

Selskapene deler det samme fokuset på bærekraft, som konkret går ut på å minimere sløsing av ressurser og energibruk.

Espen Lea, CEO i Cemonite. <i>Foto: Oioioi</i>
Espen Lea, CEO i Cemonite. Foto: Oioioi

Espen Lea, CEO i Cemonite, forteller at de vil benytte pilotfabrikken til å demonstrere teknologien til potensielle kunder og samarbeidspartnere, for å utvikle, teste, lære og finjustere produksjonsprosessen før den går fullskala.

– I tillegg til å løse en stor utfordring for gruveselskapene ved å omgjøre avgangsmassen deres til en ressurs, regner vi med at CO2-utslippene knyttet til produksjon av sement blir redusert med så mye som 80 prosent, sier Espen Lea, CEO i Cemonite.

– I et globalt marked hvor produksjon av sement står for åtte prosent av verdens karbonutslipp, sier det seg selv at Cemonite sitt konsept vil være av stor betydning for både industri og samfunn, i Norge og globalt, fortsetter han. 

Kan eksporteres over hele verden

Pilotanlegget i Sandnes, som er digitalisert og delvis automatisert med systemer for elektrisk distribusjon og industriell automasjon fra Schneider Electric, skal etter hvert erstattes av en heldigitalisert fullskala-fabrikk som etter planen blir fullautomatisert.

Yngvar Ødegård, direktør for industriell automasjon i Schneider Electric, er glad Schneider Electric kan bidra til å løse miljøutfordringene knyttet til betongproduksjon gjennom digitalisering.

Yngvar Ødegård i Schneider Electric. <i>Foto:  Schneider Electric</i>
Yngvar Ødegård i Schneider Electric. Foto:  Schneider Electric

– Det stilles stadig strengere krav til bærekraftsrapportering i industrien og gruvedrift. For å levere på dette, er det avgjørende å ha full kontroll på prosessene og gode data. Det gjøres best gjennom digitalisering, og ved å bruke teknologi som kanskje ikke er så vanlig i et produksjonsmiljø. Det gjør det også mulig å optimalisere prosessen for å minimere energibruk i produksjonen, forteller Ødegård.

Kan tilpasse programvaren underveis

Et industrielt pilotanlegg er under stadig utvikling. Derfor har det vært viktig med en teknisk løsning og programvare som enkelt lar seg tilpasse og justere underveis.

Løsningen er basert på plattformen EcoStruxure Automation Expert. Den har en høy grad av fleksibilitet, samtidig som programvaren er utviklet etter de nyeste standardene for kommunikasjon med åpne protokoller. Gjennom å analysere sensordata, kan man fortløpende optimalisere produksjonen ved anlegget.

Vis mer

– Systemet kan enkelt skaleres opp når fullskala-fabrikken skal bygges på et senere tidspunkt, eller et annet sted i verden. Dette prosjektet kan bidra til å løse utfordringer gruveindustrien og betongnæringen har, og er en teknologi med et stort eksportpotensial, poengterer Ødegård.

– Samtidig tar vi med oss læring fra denne typen prosjekt inn i andre prosjekter vi har globalt for å være med på å akselerere overgangen til det grønne skiftet. 

Forutsetningen for å lykkes

Gjennom samarbeidet har man mulighet til å justere og optimalisere fortløpende, forutse og hindre uønskede hendelser før de faktisk inntreffer. Lea trekker frem dette som noe av grunnen til inngåelsen av samarbeidet.

– Vi valgte Schneider Electric som teknologipartner fordi vi er opptatt av å bygge et stabilt og sikkert produksjonsanlegg med høyest mulig oppetid, hvor måling og overvåking vil stå sentralt.

– Noe av hensikten er å oppnå best mulig sporbarhet gjennom hele prosessen, tilfredsstillende dokumentasjon og høy driftseffektivitet med bruk av minst mulig energi og ressurser. Hvis vi gjør en feil i produksjonen, skal det oppdages og rettes fortløpende. Det er forutsetningen for å lykkes, sier Espen Lea i Cemonite.

Et skritt av gangen

Målet er å utvikle sement som er tilrettelagt for produksjon av betong med en styrke tilsvarende fasthetsklasse B35, hvilket er nok til å tilfredsstille kravene til 80 prosent av markedet.

Der broer og andre komplekse konstruksjoner krever betong med større styrke, med strenge krav til sertifisering, finnes det utallige produkter laget av betong som ikke har behov for samme motstandskraft.

– Vi starter derfor i dette segmentet mens vi beviser teknologien. Etter hvert som vi får bevist ytelsen til sementen vår og utvikler den videre, er vi trygge på at vi skal møte kravene som stilles i alle bruksområder innenfor fasthetsklasse B35 og strengere. Forhåpentligvis vil vi også etter hvert se en mer ytelsesbasert standard, som vi mener bør være gunstig for hele bransjen, forklarer Lea.

For mer informasjon om EcoStruxure Automation Expert kan du kontakte Yngvar Ødegård, direktør industriell automasjon, Schneider Electric.

Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra Schneider Electric