Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Nå går også kjernebormaskinen på batteri

Produktekspert i MILWAUKEE®️ , Kristoffer Løvli, demonstrerer hvor effektivt og enkelt kjerneboring blir med en batteridrevet maskin.
Produktekspert i MILWAUKEE®️ , Kristoffer Løvli, demonstrerer hvor effektivt og enkelt kjerneboring blir med en batteridrevet maskin. TUM Studio
Del
Produsert av TUM Studio

– Noen ganger tar det minst like lang tid å rigge seg til med strøm og ledning som det tar å bore selve hullet, sier Kristoffer Løvli i MILWAUKEE®️.

Kjerneboring innebærer tradisjonelt sett 230-volts maskiner. Enten man skal trekke ledningen fra et skap og forbi og over en masse hindringer, eller man skal starte et aggregat for å få strøm, så er dette med kjerneboring ofte mer tidkrevende enn det trenger å være, skal vi tro den erfarne verktøyseksperten i MILWAUKEE®️.

Vi møter han ved Gardermoen Motorpark, der han skal demonstrere den nye kjernebormaskinen i MX Fuel™-serien til MILWAUKEE®️. Dette er den kraftigste serien batteriverktøy fra selskapet, og det tar ikke mange minuttene fra vi ankommer stedet til Kristoffer har montert bor, koblet til vann og har satt boret i betongen.

– Kapasiteten er opptil 152 mm bor, og det finnes nok ingen andre batteridrevne kjernebormaskiner med den kapasiteten vi snakker om her, sier han.

Diamantboret spiser seg gjennom både betong og armering når Kristoffer legger press bak maskinen. Boringen er helt uten støving, takket være vanntanken som forer maskinen med vann og kjøler kjerneboret inne i hullet.

Kjernebormaskinen til MILWAUKEE®️ leveres som både solo-verktøy og som kit med to batterier, lader og stativ. Tyverisikring er mulig med <a href="https://no.milwaukeetool.eu/systems/one-key/" target="_blank" rel="nofollow noopener">One-Key</a>-systemet til MILWAUKEE®️. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Kjernebormaskinen til MILWAUKEE®️ leveres som både solo-verktøy og som kit med to batterier, lader og stativ. Tyverisikring er mulig med One-Key-systemet til MILWAUKEE®️. Foto:  TUM Studio

– Hadde vi stått innendørs nå, kunne vi ha brukt vannoppsamlingsringen vår for å unngå vannsøl, sier Kristoffer.

Her bruker han maskinen håndholdt, noe som er håndterbart med 76mm-boret han bruker, og når materialet ikke er altfor hardt. Men maskinen leveres også som kit sammen med stativ som sikrer optimal nøyaktighet og gjør kjerneboringen til en mye mindre fysisk affære.

– Nedover kan det ofte være greit å bore håndholdt, men skal du ta hull et stykke oppe på en vegg, eller i taket, må du bolte fast stativet. Da har du også en sveiv som sikrer at du mater på med optimalt trykk hele tiden, forklarer Kristoffer.

Håndholdt er maskinen helt trygg, uten risiko for slag. Ved 45 graders rotasjon stopper maskinen automatisk, så det er ingen fare for å miste kontrollen dersom boret setter seg fast.

Batteriteknologien mangler ikke rå kraft

– Mange er fortsatt skeptisk til at batteridrevne maskiner kan levere nok kraft, men batteriteknologien har kommet så langt nå at det ikke er kraften det står på. Da går det mer på batterilevetiden og at man må lade og bytte på mellom batterier om man skal ta mange hull, sier han.

De som har sett kappsagen i MX Fuel™-serien i aksjon, tviler ikke lenger på kraften som denne batteriteknologien kan levere.

Optimal press på boret gir optimal batterilevetid, og trykkindikatoren gjør det enkelt å finne riktig press. En gyrosensor med tilhørende indikatorer gjør det dessuten enkelt å bore i rett vinkel. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Optimal press på boret gir optimal batterilevetid, og trykkindikatoren gjør det enkelt å finne riktig press. En gyrosensor med tilhørende indikatorer gjør det dessuten enkelt å bore i rett vinkel. Foto:  TUM Studio

Tester som MILWAUKEE®️ har gjort med kjernebormaskinen viser at 3 Ah-batteriet som følger med er kapabelt til å ta fire 76 mm hull med boredybde på 15 cm i armert betong. Kjøper du kjernebormaskinen i kit med batterier, får du med to batterier og lader. Den medfølgende laderen fyller batteriet på 45 minutter.

– Jobber du hele dagen med å ta hull, så holder det med disse to batteriene, for det tar litt tid å måle opp og bolte fast stativet hver gang, og da kan batteriet lade mens du holder på, sier Kristoffer.

– Du kan bruke hva som helst av kjernebor til denne maskinen, men vi har noen spesialbor med litt tynnere gods, som øker batterilevetiden litt siden det blir mindre litt mindre motstand for boret, forklarer han.

Enklere å kjernebore enn før

– Kjerneboring har nok alltid vært ansett som litt skummelt, og derfor er det vanlig å sette ut disse jobbene til spesialister. Men denne maskinen er så brukervennlig at vi mener flere kan gjøre denne jobben selv, sier Kristoffer.

Maskinen er nemlig utstyrt med gyro og indikator som forteller deg at du borer rett. Dessuten har den en pressindikator som lyser opp og forteller brukeren at det legges optimalt press på boret. Og optimalt press, gir også optimal energieffektivitet.

– Når stativet er boltet fast, er det bare å legge press på boret med sveiva og sørge for at indikatoren ligger ved den stiplede linja, forklarer han.

Det er også en forklaring ved girvelgeren på at man bør velge første gir på hull opptil 75 mm, og andre gir på hull fra 76-152 mm. Alt dette dette gjør kjerneboring til en mye enklere affære enn det tradisjonelt har vært, og senker terskelen for at for eksempel elektrikere og rørleggere kan ta hull selv, ifølge Kristoffer.

– Det kan nok i en del tilfeller bidra til bedre effektivitet og raskere framdrift at man slipper å sette jobben på vent til noen andre har vært der og tatt hull, sier han.

Vannet kan leveres fra for eksempel en batteridrevet vanntank fra MMILWAUKEE®️. <i>Foto:  TUM Studio</i>
Vannet kan leveres fra for eksempel en batteridrevet vanntank fra MMILWAUKEE®️. Foto:  TUM Studio

Batteridrevet vanntank

Noen ganger bores det tørt, men når det skal brukes vann kobles det på med en helt vanlig Gardena-kobling på maskinen. Kristoffer forteller at det kan brukes en helt vanlig hageslange eller en vanntank.

Vanntanken som Kristoffer bruker er drevet av et batteri fra 18V-serien til MILWAUKEE®️. Da sørger pumpa i tanken for hele tiden å levere vann til verktøyet uten at du behøver å pumpe. Alternativt kan man benytte en manuell vanntank der man pumper opp trykket selv.

– Dermed er det ingenting som lenger er til hinder for effektiv kjerneboring ute i felt. Maskinen er virkelig godt mottatt av dem som jobber ute i gata med å tekke vannrør inn til fordelingsstokker nede i kummer. Der kommer den virkelig til sin rett, avslutter den blide verktøyseksperten.

Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra Milwaukee Tool