ELEVO Norge forklarer: Så mye energi krever utvinning av bitcoin
De fleste kjenner til kryptovalutaen bitcoin, men mange vil bli overrasket over hvor mye strøm som faktisk kreves for å drive Bitcoin-nettverket. «Mining» av bitcoin involverer tunge datamaskinberegninger for å verifisere transaksjoner, og er svært strømkrevende.
I serien ELEVO Norge tipser deler strømselskapet ELEVO Norge råd og innsikt i strømforbruk og -bransjen. ELEVO Norge er et strømselskap med kontorer på Lysaker i Bærum, med kunder over hele landet.
Utvinning av bitcoin
Bitcoin-nettverket er et virtuelt og desentralisert nettverk som baserer seg på blokkjedeteknologi. Bitcoins overføres elektronisk uten å involvere en tredjepart, som en bank, og kan brukes som betalingsmiddel.
Utvinning av bitcoin, eller «Mining» på engelsk, skjer ved at man kjører et Mining-program på en datamaskin. Programvaren bruker all datakraften på å løse avanserte matematiske oppgaver. Så lenge programmet kjører trenger man ikke gjøre noe, fordi maskinen arbeider med å løse koder og tjene bitcoins på egenhånd.
Minere belønnes med bitcoin hvis de kommer fram til løsningen før noen andre. Derfor står det datamaskiner over hele verden som er dedikert til mining døgnet rundt. Dette krever store mengder strøm, i noen tilfeller så mye at det overbelaster den lokale infrastrukturen.
Mer nyttig lesestoff fra ELEVO Norge: Slik hjelper du de ansatte med å jobbe hjemmefra
Bitcoins energiforbruk i perspektiv
10. mai 2021 ble det årlige strømforbruket til Bitcoin-nettverket anslått til rekordhøye 148 terrawatt-timer (TWh) av Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index. Dette tallet kan brukes til å sette energiforbruket til Bitcoin i et mer forståelig perspektiv. Merk at tallet stiger og synker i takt med bitcoins verdi.
Norges strømforbruk ligger på ca. 124 TWh i 2021, noe som betyr at Bitcoin-nettverkets energiforbruk overstiger hele Norges forbruk med god margin. For ytterligere sammenligning bruker Bitcoin-nettverket 1708 % mer strøm enn Google.
Elbilfirmaet Tesla har blitt heftig kritisert for å undergrave miljøsaken gjennom sin tunge investering i bitcoin. Tesla kjøpte bitcoins for 1,5 milliarder dollar, tilsvarende 12,5 milliarder kroner, i februar 2021.
Hvor mye er for mye?
Hvor mye energi fortjener et pengesystem å konsumere? Organisasjoner og nasjoner over hele verden står under press for å begrense forbruket av ikke-fornybare kilder og utslippet av karbon i atmosfæren. Å finne ut av hvor mye som er for mye er vanskelig, fordi det er et spørsmål om prioriteringer og verdier.
Etter at det ble kjent hvor stort energiforbruk mining av bitcoin krever, har diskusjonen om hva vi egentlig skal med digital valuta vokst frem.
Hva hver enkelt svarer på spørsmålet om hvor mye energi Bitcoin fortjener, avhenger sannsynligvis av hvor stor verdi hver av oss mener bitcoins har for samfunnet vårt. Her er meningene delte. Noen mener bitcoin er nyttig og har et gyldig krav på samfunnets ressurser, mens andre ikke ser poenget og mener det er bortkastet å bruke noe energi i det hele tatt.
Mer nyttig lesestoff fra ELEVO Norge: Dette må du vite om lyspærer
Fordeling av ressurser
Det blir enklere å gjøre seg opp en mening ved å se på fordelingen av ressurser. I en rapport fra Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) anslås det at 39 % av energiforbruket til mining stammer fra karbonnøytrale kilder. Dette er hovedsakelig vannkraft, hovedkilden til energi i store mining-samfunn som Sørvest-Kina og Skandinavia.
Dette høres kanskje ikke så mye ut for oss i Norge, hvor 98 % av strømforbruket stammer fra fornybare og energivennlige kilder. Men det er faktisk dobbelt så mye som hele det amerikanske nettet, hvor ca. 20 % av forbruket er karbonnøytralt.
Er det verdt det?
Selv om mining krever mye strøm, er altså den negative effekten mindre enn mange tror. Samtidig kan det ikke benektes av Bitcoin-nettverket bruker ressurser, akkurat som nesten alt annet som tilfører verdi til samfunnet vårt.
I alle energikrevende bransjer er det opp til de involverte å erkjenne og håndtere karbonavtrykket sitt. Kryptosamfunnet vil bli nødt til å arbeide for å redusere Bitcoins karbonavtrykk. I tillegg er det opptil samfunnet å demonstrere hvilken verdi bitcoin gir, og som gjør at det er verdt ressursene som kreves for å opprettholde pengesystemet.