Grønt tak vekker oppsikt
Glasopors lette vekt og formstabile egenskaper fungerer ypperlig til å forme grønne tak, mener de som har laget takhagen på The Hub.
Det var firmaet Blomstertak AS som sto for installasjonen av det 50 centimeter tykke grønne taket på Clarion Hotel The Hub. Taket er konstruert slik at det kan håndtere over 100 liter vann per kvadratmeter, og kan dermed holde igjen 2 000 tonn med vann.
Glasopor ble en avgjørende brikke under sedumtaket.
– En veldig bra løsning og et anvendelig produkt, forklarer daglig leder og gründer i Blomstertak AS, Øistein Kvarme.
– Glasopor er bra til å fylle opp taket slik at vi kan forme det slik vi ønsker. Det er det letteste materialet jeg har vært borti, og det er viktig ettersom ingen vil ha mer vekt på taket enn nødvendig.
– Det er også formstabilt, slik at det fungerer godt til å forme terrenget rundt kasser og andre oppstikk som er på taket. Det gir et fint landskapspreg til det grønne taket, sier Kvarme.
Nyhetsbrev: Hold deg oppdatert med de siste miljønyhetene fra bransjen
Etter at Blomstertak ble kjent med Glasopors egenskaper på The Hub, har de brukt det i flere andre prosjekter.
Grønne tak-markedet vokser
I fjor la Blomstertak 25 000 kvadratmeter med grønne tak rundt om i hele Norge. I år forventer de at de ender på rundt 40 000 kvadratmeter, og markedet vil bare vokse, mener Kvarme.
– Vi vokser så fort vi bare klarer, og må takke nei til flere oppdrag i privatmarkedet, sier han.
Selskapet, som holder til i Ås, er siden etableringen i 2011 blitt en viktig aktør i det norske markedet.
Trend til Norge
Grønne tak har siden 80-tallet vært en vanlig løsning i Tyskland, der byggeiere må betale en vannavgift for alt vann som forlater tomten.
I USA kler de nå fasadene grønne, for å unngå «urban heating».
– Denne trenden ser vi nå i Norge, mener Kvarme, som forteller om et stort skifte i den norske byggenæringen.
– En sommerdag i en by som Oslo blir det mye varmere midt i sentrum enn utenfor bygryta. Grønne tak og planter har en avkjølende effekt for en stor by.
LES OGSÅ: Glasopors lave vekt er godt egnet ved kompensert fundamentering
Dyrker egen mat på Oslos tak
– Vi merker stor interesse for det som skjer på taket vårt, sier Camilla Dahl, Digital Markedskoordinator i The Hub.
Det grønne taket skal nemlig ikke bare håndtere overvann.
– På takåkrene dyrker vi våre egne ureiste råvarer, som senere serveres i restauranten noen trappetrinn under oss.
Denne sommeren prøver hotellet seg fram for å se hva som fungerer best å dyrke på taket. Det er bybonden i Oslo som står for dyrkingen, i et tett samarbeidet med kokkene ved hotellrestauranten.
Kokkene kommer opp til taket og tar med seg ingredienser til kveldens meny.
– Clarion Hotel har fokus på miljøvennlig mat, og GrowHub er et skritt videre i denne satsningen. Vi håper det vi er i gang med vil føre til at flere hoteller og bygninger vurderer det samme, sier Camilla Dahl.
Lettere å bygge under tøffe forhold
Svært lett, drenerende og god isolasjonsevne
Dette er Glasopors egenskaper