Nå blir det slutt på å si "Hæ? Hva sa du?" i videokonferanser
«Unnskyld, men jeg hørte ikke det siste du sa der, kan du gjenta?» er en setning som må sies altfor ofte i videokonferanser verden over. Samme hvor mye penger man legger i det heteste og feteste videokonferanseutstyret er det forbausende mange som ikke tenker på at lyden i rommet skal plukkes opp best mulig.
Samtalen er det viktigste verktøyet i en videokonferanse
Tore Vidar Knutsmoen
– Vi ser det gang på gang: Man kommer til et møterom som er utrolig lekkert, med en gigantisk TV i enden og et utrolig fancy fjernstyrt HD-kamera montert på en pidestall. Alt dette er koblet opp til en konferanseenhet som koster skjorta, men hva skal plukke opp det som sies rundt bordet? En mikrofon stappet unna i taket, eller henslengt på bordet, sier Tore Vidar Knutsmoen, produktsjef hos AV-importøren Benum.
Han snakker fra erfaring. Etter å ha levert utstyr til montører som har utstyrt en drøss møterom landet over, og tatt til seg deres tilbakemelding, er konklusjonen klar:
– Samtalen er det viktigste verktøyet i en videokonferanse. Å se hverandre på en skjerm er veldig nyttig og kan være viktig, men det er nytteløst dersom ikke lyden er av ypperste klasse og lett forståelig.
En telefon- eller videokonferanse med dårlig lyd er ikke bare flaut, men kostbart.
– Vi har fått inn nye kunder som har daglige møter med folk verden over, hvor de egentlig aldri har forstått hverandre fullt ut – fordi man ikke klarer å høre hverandre tydelig. Det er slitsomt for deltagerne, og det gir et dårligere inntrykk av selskapet når man er på en video eller telekonferanse med dårlig lyd, fastslår Knutsmoen.
Slutt på dinglende mikrofoner
Så hva kan være løsningen? Tore Vidar har i mange år jobbet med mikrofoner av alle mulige slag. Han kjenner de ulike merkene og modellenes karakter inn og ut, og vet hva hver av dem best bør brukes til.
– Mikrofoner er omtrent et eget fag i seg selv. De påvirker oss ganske mye, siden hver eneste artist du har hørt gjennom opptak og på en scene har brukt en mikrofon for å nå frem til deg. De som jobber i lydstudio og på konserter vet nøyaktig hvilke mikrofoner som bringer frem hvilken sound, og slikt må man tenke på i konferanserom også, sier han.
– De mikrofonene som ofte henger fra taket er ikke spesielt godt egnet til å plukke opp lyd i konferanserom. Om ikke alt er hundre prosent på stell hele tid, kan det høres ut som man snakker under vann, sier han.
Tuftet på legendarisk lest
Så, ut ryker de dinglende mikrofonene som kunne ha vært statist i en spionkomedie, og inn kommer en diskret takplate – med et betryggende, innebygget grønt lys som viser at denne videokonferansen, den kommer til å gå knirkefritt.
– Dette er faktisk en Shure-mikrofon, laget av det samme firmaet som står bak legendariske SM58, noe alle musikkjennere har et forhold til. Men der slutter også sammenlikningen, sier Knutsmoen.
For mens SM58 er mikrofonen som alle dine kjente artister har brukt i 50 år nå, er det den nye konferansemikrofonen MXA910 du har lyst å bruke på kontoret. Den er så avansert at det er vanskelig å fatte at det «bare» er en mikrofon, men heldigvis er mesteparten av teknikken transparent for den jevne møteromsrytter.
Nesten usynlig
– Vi kan jo begynne hvor den befinner seg i rommet. Den er ikke på eller i bordet, eller dinglende fra taket. Den er en del av taket, nærmere bestemt som en 60 ganger 60 cm takplate, av typen leserne deres kanskje har over hodet sitt akkurat nå, sier han.
Utformet som takplate er den diskret, og svært lett å forholde seg til for både møteromsdeltakere og montører. Kun én kabel, en helt standard CAT-5e eller høyere nettverkskabel, kobler den til en prosessor som selges sammen med mikrofonen. Når disse jobber sammen, blir mulighetene store og talen klar.
– Når mikrofonen er satt opp kan du dirigere åtte forskjellige lober, altså et område for sensitivitet for mikrofonen, og her kommer magien inn for alvor.
Selv om MXA910 er en flat plate som henger i taket kan den stilles inn utrolig nøyaktig for å plukke opp lyd langs møteromsbordet – flere meter unna det punktet den er montert over – og levere like krystallklar lyd fra overalt.
Fjerner raslelyder og ekko
– Det gir forskjellige muligheter, som å unngå lyden av folk som fikler med papirer og penner ved bordet, mens den plukker opp lyd i hodehøyde. Så kan man sette inn forskjellige automatiske innstillinger som presentasjon, der lyden er konsentrert på et område ved møterommets skjerm slik at presentøren er den som høres på videokonferansen, forklarer Knutsmoen.
Det bringer oss til det viktigste punktet, lydkvaliteten.
– Nettopp det at man har muligheten til å sette opp disse lobene, områder som mikrofonen fokuserer på, gjør at man får en svært klar og tydelig tale inn i konferansesystemet. I videokonferanse, som i mye annet her i verden, er det veldig mye lettere å sørge for god kvalitet hele veien dersom utgangspunktet er godt. «Garbage in, garbage out» gjelder her også.
Kombinert med den digitale prosessoren P300, som mikser lyden fra mikrofonen på en smart måte, slipper dine konferansepartnere slitet med å tolke hva dere sier og møtet går litt lettere. For å lære mer om den nye Shure-løsningen, ta kontakt med en leverandør av konferanseutstyr eller snakk med Benum.
Dette er folkene som kan gi møtene dine bedre lyd
Vil du vite mer? Ta kontakt med en av våre forhandlere
Les mer her