Foto: Arash A. Nejad

Norgeshistoriens mest omfattende prosjekt for skredsikring pågår i fjellet over Longyearbyen.
Prosjektleder i LNSS, Sverre Mejlænder-Larsen, tar oss med opp i helikopter for å få oversikt over sikringsarbeidet. Vi flyr fra de fraflyttede husene som skal rives i Lia under Sukkertoppen til toppen av Vannledningsdalen hvor det nesten hver sommer dannes en flomstor elv av vann og sørpe fra isbreene.
TUs utsendte må følges av prosjektleder Sverre Mejlænder-Larsen i LNS Svalbard som er hovedentreprenør. Han må bære gevær som sikring mot isbjørn når vi tar fatt på veien ned Vannledningsdalen.
Lørdag formiddag 19. desember 2015 dundret 5000 tonn med snømasser inn i 11 bolighus under Sukkertoppen. To mennesker omkom, to år gamle Nikoline Røkenes og trebarnsfaren Atle Husby.
Dronning Sonja besøkte rasområdet i Longyearbyen 7. januar 2016. Mellom år 2000 og 2018 har syv mennesker mistet livet i snøskred. Og det har vært mange evakueringer.
Det første av 14 flomsikringsnett er på plass. Nettene skal bremse de farlige sørpeskredene og bygges derfor med en åpning på en meter nederst slik at vann og slaps kan renne uhindret gjennom.
Først må en snøgate nedover Vannledningsdalen lages ved at de først kjører med bulldoser og deretter bruker en spider-gravemaskin til å løfte bort mest mulig snø.
BYGG

Norges største skredsikring: Skal sikre byen mot nye dødsskred

Longyearbyen tåler ikke flere dødelige skred. Hus rives i hopetall, og NVE finansierer Norges mest omfattende skredsikring med ca. 350 millioner kroner.

Gi bort artikkelen
Kommenter
Tormod HaugstadTormod HaugstadKommentator
Arash NejadArash NejadFotojournalist
David SøbergDavid SøbergJournalist
31. aug. 2024 - 05:00
Gi bort artikkelen
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.