01:29:23Nyhetsstudio

Nasjonalforsamlingen i Russland vurderer prøvestansavtalen

Den russiske nasjonalforsamlingen skal innen ti dager beslutte om Russland skal trekke tilbake ratifiseringen av prøvestansavtalen for atomvåpen.

Dumaen møttes mandag ettermiddag og har fått ti dager til å ta en beslutning. Forsamlingens utenrikskomité må avslutte arbeidet med saken innen 18. oktober.

Russlands president Vladimir Putin åpnet døra for å trekke ratifiseringen forrige torsdag. Vjatsjeslav Volodin, lederen for statsdumaen i Moskva, varslet i etterkant at nasjonalforsamlingen skulle diskutere temaet i neste møte.

Avtalen det er snakk om, er Traktaten om total prøvestans, forkortet CTBT. Den internasjonale avtalen forbyr alle kjernefysiske sprengninger. Den ble vedtatt av FNs hovedforsamling 10. september 1996 og åpnet for undertegning 24. september samme år.

187 av verdens land har undertegnet avtalen, men ifølge UD gjenstår ratifisering fra åtte nøkkelland.

USA, Kina og Israel er blant landene som ikke har ratifisert avtalen. Dermed har ikke avtalen formelt trådt i kraft ennå, men det har likevel vært bred internasjonal enighet om at atomprøvesprengninger ikke skal forekomme.

Russland ratifiserte avtalen i 2000, men kan nå altså ende opp med å trekke tilbake ratifiseringen.

USA har advart om at tilbaketrekkingen kan være en trussel mot den brede globale enigheten mot atomprøvesprengninger.

Lederen for Organisasjonen for prøvestansavtalen (CBTTO), Robert Floyd, uttrykker bekymring for prosessen i Dumaen.

– Jeg er bekymret for at Den russiske føderasjonen tar skritt mot å trekke ratifiseringen av prøvestansavtalen, sier Floyd mandag.