19:24:12Nyhetsstudio

Qatars statsminister varsler forsinkede gassleveranser til Europa

Skipsleveranser med gass kommer til å bli påvirket av angrepene i Rødehavet, sier Qatars statsminister. Fire skip er igjen underveis etter flere dagers venting.

– Transport av flytende naturgass er som all annen kommersiell skipsfart. Den kommer til å bli påvirket, sa statsminister Mohammed bin Abdulrahman Al Thani da han talte på Verdens økonomiske forum (WEF) i sveitsiske Davos tirsdag.

Økte angrep mot handelsskip i Rødehavet fra houthi-opprørerne i Jemen har fått flere rederier til å unngå området. De må dermed seile rundt Afrika i stedet for å bruke Suezkanalen, som er den vanlige ruten for blant annet gasstransport fra Qatar til Europa.

Tirsdag viser sporingsdata at fire skip som transporterer gass fra Qatar, er i bevegelse igjen etter å ha ligget i ro i flere dager. Ett av dem har fortsatt sin ferd gjennom Rødehavet på vei mot Qatar. Etter å ha ligget stille utenfor Oman siden søndag, har de tre øvrige skipene lagt ut på en sørlig kurs, men oppgir fortsatt Suez som mål for seilasen.