07:20:34Nyhetsstudio
01:59NTB, Redaksjonen

Armenias statsminister: Fred med Aserbajdsjan er innen rekkevidde

Fred mellom Armenia og Aserbajdsjan er innen rekkevidde, sier Armenias statsminister Nikol Pasjinjan.

– I dag vil jeg si at fred mellom Armenia og Aserbajdsjan ikke bare er mulig, men at den er innen rekkevidde, sa Pasjinjan i en tale til FNs hovedforsamling torsdag.

– Her er freden så nær oss, og alt vi trenger å gjøre er å strekke ut en hånd og ta den, la han til. Pasjinjan har tatt til orde for fred, men han har møtt motstand fra lite kompromissvillige nasjonalister.

Pasjinjan sa videre at han er klar til å godta Aserbajdsjans viktigste krav, nemlig å tillate transport gjennom armensk territorium til eksklaven Nakhitsjevan, noe som vil knytte Aserbajdsjan til det vennligsinnede Tyrkia.

Spenningen har i flere tiår vært høy mellom de to tidligere sovjetrepublikkene på grunn av utbryterregionen Nagorno-Karabakh i Aserbajdsjan, der befolkningen var armensk.

Etter en rekke sammenstøt og forhandlinger sendte Aserbajdsjan i fjor inn styrker og overtok raskt kontrollen. Nesten hele befolkningen der på 120.000 mennesker flyktet til Armenia.

– Smerten er svært dyp og intens, men vi må fokusere på fred nå, fordi fred er den eneste sannheten som er forståelig for folkene i Armenia og Aserbajdsjan, sa Pasjinjan.