05:45:00Nyhetsstudio

Kreml sier ny atomdoktrine bør ses som en advarsel mot Vesten

En oppdatert atomdoktrine som tillater Russland å bruke atomvåpen mot land som ikke har slike våpen selv, bør anses som en advarsel mot Vesten, ifølge Kreml.

Onsdag kunngjorde president Vladimir Putin nye planer om å utvide Russlands regler for bruk av atomvåpen. I disse planene ligger muligheten for å iverksette et atomangrep som svar på massive luftangrep.

Ett av forslagene går ut på at russiske styrker kan svare med atomvåpen – også mot land som ikke sitter på slike våpen selv, men som støttes av andre atommakter.

Ukraina, nabolandet som Russland invaderte i februar 2022, er et slikt eksempel.

De planlagte endringene må anses som et tydelig signal, understreket Dmitrij Peskov, Kremls talsperson, torsdag da han snakket med pressen.

– Det er et signal som advarer disse landene om konsekvensene dersom de deltar i et angrep på landet vårt med ulike midler, ikke nødvendigvis atomvåpen, sa Peskov.

Han la også til at Russland styrker atomvåpenlageret sitt.

– Vi avviser selvfølgelig sterkt disse truslene, sier EUs utenrikspolitiske talsperson Peter Stano. Han beskriver de planlagte endringene i atomdoktrinen som uansvarlige og hensynsløse.